USA naftatootmise maht läheneb juba praegu 2015. aasta rekordtasemele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta tootmine.
Nafta tootmine. Foto: Spencer Platt/AFP/Scanpix

USA naftatootmine on lähedal 2015. aasta rekordtasemele ja tõusu juhivad kildanafta ammutajad.

USA naftatoodang on tõusnud 2016. aasta madalseisust 9,3 miljardi barrelini päevas.

Naftakartelli OPEC tootmismahu piirang on viinud naftahinda ülespoole ja see aitab ka USA kildanafta ammutajaid. Eelmise aasta veebruaris oli naftabarreli hind 26 dollarit, nüüd on see stabiilselt 45-55 dollari vahel.

Kildanafta maast välja pumpamine vee ja kemikaalidega pole niivõrd kapitalimahukas kui teised nafta ammutamise viisid. See tähendab, et USA naftasektor suudab hinnamuutusele kiiremini reageerida ja tootmist vastavalt vajadusele tõsta või langetada.

OPEC üritab tootmismahu piiramisega tõsta toornafta hinda ja plaanib kehtivat kärpekava 25. mail pikendada, kuid USA kildagaasi tootmismahtude suurenemine ähvardab selle püüdluse nurjata.

Kildanafta puurimise kulu on viimase kahe aastaga langenud üle kolmandiku võrra ning uute puurkaevude tasuvuspiir on umbes 43-45 dollarit barreli eest, ütlevad analüütikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles