Kreeka parlament kiitis heaks uue kärpekava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp
Kreeka lipp Foto: SCANPIX

Kreeka parlament võttis neljapäeva õhtul vastu uue kärpekava, millega valitsus loodab tagada Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) võlausaldajatelt oma senise võlakoorma vähendamist ning ka laenu järgmise väljamakse saamist.

Eelnõu näeb ette 4,9 miljardi euro suurust kärpekava nii pensionidele kui ka maksusoodustustele ajavahemikus 2018 kuni 2021.

Eelnõu võeti vastu 153 poolthäälega 128 vastu.

Kolmapäeval levis üle riigi ka kasinusmeetmete vastane streigilaine, mille käigus olid häiritud mitmesugused teenused koolidest kuni haiglate ja ühistranspordini. Töö katkestasid isegi lennujuhtimise töötajad, mille tõttu tuli tühistada üle 150 lennu. Häiritud oli ka laevaühendus Kreeka saarte ja mandri vahel.

Kuigi varasemalt ennustas Kreeka valitsus riigi selle aasta majanduskasvu suuruseks 2,7 protsenti, langetati seda värskete plaanide valguses 1,8 protsendile. See jääb alla ka Euroopa Komisjoni viimasele majandusprognoosile, kus Kreeka majanduskasvu suuruseks ennustati sel aastal 2,1 protsenti.

Olukorras, kus Kreeka püüab vastu tulla oma võlausaldajatele, on sealne valitsus otsustanud tõsta 2019. ja 2020. aastal ka makse. Maksukoormuse kasv puudutaks seejuures ka madalapalgalisi. Koos sellega plaanib Kreeka valitsus kärpida uuesti pensione, mis oleks juba 14. korda kriisi algusest saadik. Selle arvelt loodab riik säästa kokku 4,5 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles