Antonov esitas avalduse Saabi ülevõtmiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saabi logo.
Saabi logo. Foto: FABRICE COFFRINI/AFP

Vene ettevõtja Vladimir Antonov on esitanud ametliku avalduse võtta üle raskustes Rootsi autofirma Saab Automobile, mille praegune omanik on Hollandi börsil noteeritud  Spyker Cars.

Saab teatas eile, et autode tootmine seisab makseid ja tarnetingimusi puudutavate segaduste tõttu juba teist päeva järjest.

Samal ajal teatas Antonov Twitteri vahendusel, et on esitanud Rootsi riiklikule laenuametile «ametliku avalduse muudatuste teostamiseks Saabi juhtimises».

Laenuamet kinnitas, et on saanud Antonovilt avalduse saada Saabi aktsionäriks, kuid keeldus täiendavatest kommentaaridest.

Mistahes muudatusteks juhtimisstruktuuris on tarvis Rootsi valitsuse luba, kuna viimane on Euroopa Investeerimispanga 400 miljoni eurose laenu käendaja, mille abiga Spyker Saab mullu endiselt omanikult General Motorsilt ära ostis.

Saab on väljendanud veendumust, et tootmine Trollhättani tehases taaskäivitub juba täna. Nagu teatas ettevõtte pressiesindaja, polevat seiskumises «midagi erilist» ning Saabil olevat piisavalt raha, et kohesed likviidsusvajadused katta.

Küll aga asetab tootmise katkemine brändi tuleviku kohale – mis mullu alla 32 000 auto müüs – uusi küsimärke.

Autofirmadel maksehäirete tõttu tekkinud tarnekatkestused jõuavad avalikkuse ette haruharva, läbi ajaloo on seda esinenud vaid paaril korral. Isegi 2008-2009 aasta ränga kriisi ajal selliseid teateid praktiliselt ei tulnudki.

Spyker, mis nüüd sisuliselt vaid Saabiga tegelebki, kandis möödunud nädalal ette 2010. aasta 218 miljoni eurose netokahjumi ning teatas ühtlasi firmas 40 aastat töötanud praeguse tegevjuhi Jan Åke Jonssoni otsusest 1. septembril tagasi astuda.

Veebruaris müüs Hollandi firma oma superautoäri CPP Global Holdingsile – Briti firmale, mille omanik on Antonov.

Antonov, kelle pangandusgrupp Convers omab varasid nii Venemaal kui Baltimaades, oli sunnitud mullu oma ligi 30-protsendise osaluse Spykeris ära müüma, et viimane Saabi GMilt ära osta saaks.

Antonov ütles tookord, et ta suruti välja kahtluste pärast USAs ja Rootsis, nagu olnuks tal sidemeid organiseeritud kuritegevusega. Ta eitas selliste sidemete olemasolu ning on võidelnud oma nime puhtakspesemise nimel, eesmärgiga saada GMi ja Saabi suurima võlausaldaja Rootsi valitsuse silmis «heasse nimekirja».

Spykeri tegevjuht Victor Muller ütles möödunud nädalal Financial Timesile, et GM on oma süüdistustest Antonovi vastu loobunud. Ning seega olevat ainsaks takistuseks tema tagasitulekule Rootsi valitsus. Muller väljendas veendumust, et venelane saab «varem või hiljem» taas suuraktsionäriks.

Rootsi autoosade tootjate ametiühingu FKG juht Sven-Åke Berglie pani valitsusele tungivalt südamele lubada Antonovil võimalikult kiiresti uute investeeringutega «sisse sõita».

«Me oleksime väga rõõmsad kõige üle, mis Saabi tugevdaks. Ja me ei näe mingit põhjust, miks valitsus Antonovit blokeerima peaks,» ütles ta Financial Timesile. «Meie tööstusharus tuleb tegutseda kiiresti. Ja poliitikud peavad samas tempos kaasa liikuma.»

Berglie teada on vähemalt viis tarnijat kurtnud, et Saab jääb maksetega graafikust maha.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles