Investor Mari: kevad minu portfellis

Investor Mari
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investor Mari
Investor Mari Foto: .

Lõpuks ometi on saabunud kevad ja ka minu aktsiaportfell on kenasti roheline, mida kuu aega tagasi veel öelda ei saanud.

Ostmise algusest peale miinuses olnud Jaapani fond on minu rõõmuks nüüdseks väikesesse plussi jõudnud. Tunduski kummaline, et Jaapani autotootjaid sisaldav börsil kaubeldav fond niimoodi kiratseb, sest viimasel ajal pole nendega suuri probleeme olnud. Eks Jaapani majanduse vaikne taastumine Abenomicsi toel kajastub nüüd ka minu soetatud fondis.

Roheline on ka minu teine fondiinvesteering, iShares Global 100 (ETF). Fond koondab endas hiigelfirmasid, nagu näiteks Apple, Microsoft, General Electric, Alphabet ja Nestlé. Pidasin seda ostes üsna turvaliseks valikuks ja esialgu pole pidanud pettuma. Kuna tahtsin kindlasti ka mõne välismaise ettevõtte aktsiaid, aga kuna valik tundus üsna keeruline ja mitme erineva aktsia soetamine läinuks päris kalliks, siis tundus selline fond hea lahendusena.

Šiauliai panga ehk Šiauliųga on seis veidi segane, sest kuigi ettevõte teatas aktsiate täiendavast emiteerimisest, pole lisaaktsiad siiani minu arvele jõudnud. Uurisin selle kohta LHV maaklerilt Sander Pikkelilt ja sain teada, et tõenäoliselt toimub aktsiate laekumine juuni alguses. Iga olemasoleva viie aktsia kohta saab ühe lisaks ehk näiteks mina peaksin varasemale 2000-le juurde saama 400 aktsiat.

Leedu panga dividend laekus aprilli lõpus, sain juurde 8 eurot ja 50 senti. Kui vahepeal see aktsia langes, siis praeguseks on see taastunud ja kenas plussis. Nii kenas, et tegu on lausa siiani parima kasvuprotsendiga väärtpaberiga. Lugesin talvel enne selle ostu sooritamist, et Šiauliųd soovitavad investoritele ka LHV ja Swedbanki analüütikud. Praeguste arengute põhjal võib väita, et analüütikud on seekord täppi pannud.

Vahepeal miinuses olnud Merko on taas kasumisse jõudnud ja minu portfelli pailaps LHV on jätkuvalt roheline. 24. mail peaks kätte jõudma Merko dividendimaksmise päev. Mõningasse langusesse viisid Merko aktsia talvel ja varakevadel ehitusfirma oodatust kehvemad tulemused. Merko Ehituse puhaskasum langes eelmisel aastal pea 39 protsenti, 6 miljonile eurole, müügitulu kasvas samas 0,4 protsenti, 252 miljoni euroni.

Kehvem on aga praegu olukord Tallinna Vee ja Tallinna Kaubamajaga. Mõlemaga olen aktsialiikumiste järgi praegu kahjumis, kuid Kaubamajalt saadud dividendi arvestades selle investeeringuga siiski veel plussis. Tallinna Vee dividendimakse tähtaeg on 26. juuni, kuid ettevõtte teade varasemast väiksemast dividendimaksest tõi aktsia hinna alla. Lausa 40 protsenti väiksem dividendimakse pole kindlasti hea uudis.

Kui ma Tallinna Vee aktsiat ostes lootsin, et ehk on võimalik negatiivne uudis tariifivaidluse kaotamise kohta juba aktsia hinnas sees, siis päris nii siiski ei läinud. Ringkonnakohus jättis jaanuaris Tallinna Vee ja konkurentsiameti vahelises tariifivaidluses rahuldamata ettevõtte esitatud apellatsioonikaebuse.

See kohtuotsus mõjutas Tallinna Vee dividendiotsust. Aprilli lõpus teatas Tallinna Vesi, et maksab esialgu välja vaid 60 protsenti tavapärasest dividendist ning ülejäänud 40 protsendi osas langetatakse otsus pärast käimasoleva tariifivaidluse lõppu. Nii riigikohtust kui ka rahvusvahelisest arbitraažikohtust ootab ettevõte otsuseid selle aasta jooksul. 

Mari portfell on kenas plussis

Portfell 16.05 kella 16.40 seisuga

Aktsia/fondiosak Ostuhind eurodes Kasum eurodes

Tallinna Kaubamaja  957     -62

Merko                    746    19,44

Tallinna Vesi           745     -27

LHV                       927    33

Šiaulių                   920      50

Jaapani indeksfond 994      21,09

iShare indeksfond  1210     58,51

Kokku                  6499      

Dividendid

Tallinna Kaubamaja 63

Šiaulių  8.50

LHV 15

Kokku portfelli seis + dividendid: 179,54

allikas: investor Mari

Kes on Mari?

Investor Mari on Postimehe välja mõeldud investor, kes sai 7000-eurose päranduse, millest enamiku on ta juba investeerinud.

Päranduse lõppedes jätkab Mari investeeringuid juba igakuistest säästudest väiksemate summade kaupa.

Investor Mari annab lugejatele vähemalt paar korda kuus teada oma uutest ostudest, edusammudest või tagasilöökidest.

Investor Mari ei tee mõne ettevõtte aktsiatega tehinguid ajal, mil on teada, et selle ettevõtte kohta on tulemas oluline uudis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles