Ametlik: eestlasteni jõuab Euroopa Liidu rändlustasu vabadus poolpiduselt (suur hinnavõrdlus) (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisikohver.
Reisikohver. Foto: Arvo Meeks

Suve alguses 15. juunil peaks üle kogu Euroopa Liidus hakkama kehtima kodanike vabadus pidada kõikjal kõnesid, saata lühisõnumeid ja kulutada mobiilset internetti oma koduriigis tellitud mahus – paraku ei laiene see isegi mitte pooles mahus eestlastele.

Täna hommikul avalikustas viimase mobiilioperaatorina oma uued paketid Elisa ning selgunud on karm tõsiasi – Euroopa tasandil kokku lepitud operaatorte vahelised tingimused (mobiilise interneti hulgihinnad) on nii palju lõunariikide kasuks kaldu, et siinsed operaatorid oma klientidele täies mahus rändlustasu vabasid pakette pakkuda ei saa. Vähemalt mõistliku internetimahuga pakette mitte.

Veelgi enam, poolpiduste pakettide kõrval kasvavad osaliselt hinnad ka sisetarbijaile – neile, kes piiride taha reisida ei plaani.

Eestis hakkavad kehtima järgmised paketid, millest kolme operaatori peale kokku vaid viis kõige väiksemat sisaldavad Euroopas ringi liikudes samas mahus internetti, mis kodupaketis tellitud:

 

Kokkuvõttes: Euroopa rändlustasuvabaduse suunas on liigutud küll järjekordne suur samm edasi, kuid täies mahus kodutingimustega rändamisest eestöaste puhul lähiajal veel rääida ei saa.Telia ja Elisa klientidel on võimalik säilitada oma praegused paketid, kuid liituda saab vaid uutega. Tele2 muudab kõigi jaoks oma olemasolevaid pakette. Elisa tõi välja veel täiendavad mahud neile, kes reisivad peamiselt Soomes ja Põhjamaades – neis pakettides on internetimaht kasutatav kõigis kaasatud riikides.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles