Putin: Euraasia majandusühendusest huvitub 50 riiki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Singapur
Singapur Foto: Godong / Scanpix

Huvi koostöö vastu Euraasia Majandusühendusega on näidanud poolsada Euroopa ja Aasia riiki, ütles Vene president Vladimir Putin esmaspäeval.

«Kindlalt laienevad Euraasia majandusühenduse välissidemed. Huvi koostöö vastu on näidanud umbes 50 Euroopa, Aasia ja Ladina-Ameerika riiki,» ütles Putin esmaspäeval Pekingis Siiditee konverentsi ümarlaual.

Ta märkis, et Euraasia Majandusühendusel käivad majanduskoostööläbirääkimised Hiinaga, vabakaubandusläbirääkimised Iisraeliga, lepitud on kokku konsultatsioonid Egiptuse, Iraani, India, Serbia ja Singapuriga.

Vene president meenutas, et juba 2015. aastal otsustati lõimida Euraasia Majandusühenduse ja Siiditee majandusvöö koostööprotsessid.

«Tervikuna me räägime nn suurest Euraasia partnerlusest. Jutt on mitmepoolse kooperatsiooni loomisest, kus osaleksid Euraasia majandusühendus, Shanghai Koostööorganisatsioon ja ASEAN. Kavatsetakse luua kahe- ja mitmepoolsete lepingute süsteem, mis lihtsustaks tollimist, sanitaarkontrolli, valdkondlikku koostööd ja investeeringuid, intellektuaalse omandi kaitset.»

Putin rõhutas, et sellise partnerluse loomine on pikk ja hoolt nõudev protsess, mis eeldab lõimimise mitmesugust sügavust, kiirust ja taset.

Kuid selle töö ärategemine on ääretult tähtis, sest see võimaldab jõuda ühtse majandusruumini, mis ulatub Atlandist Vaikse ookeanini, lisas ta.

Putin märkis, et Venemaa pöörab Euraasia Majandusühenduse arendamisele suurt tähelepanu, see liit on viimaste aastatega saavutanud suurt edu ühisturu moodustamises ja tugevadamises. Presidendi sõnutsi on Euraasia Majandusühenduse tegevus võimaldanud suurel määral siluda turu halva olukorra mõju liikmesriikide majandustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles