Eesti energiaettevõtted lükkavad ümber Reutersi kuulujutud Vene häkkerite rünnakust (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustreeriv foto
Illustreeriv foto Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS

Eesti elektrivõrgu toimise eest vastutavad ettevõtted lükkas selgelt ja kindlalt ümber uudisteagentuuri Reuters hiljutised väited, nagu oleksid Vene päritolu häkkerid asunud hoogsalt Baltimaade elektrisüsteeme proovile panema.

Reuters väitis mõne päeva eest anonüümsetele õiguskaitse- ja ettevõtlusallikatele tugiendes, et  häkkerid on viimase kahe aasta jooksul paralleelselt tõsisemate rünnakutega Ukrainas tunginud vaikselt ka Balti võrkudesse.

«Igapäevaselt toimuvad DDoS-rünnakud, mille eesmärk on uurida võrgu ülesehitust, seega on täiesti võimalik, et edaspidi võib juhtuda midagi tõsist,» rääkis väidetavalt üks Brüsselis töötav NATO ametnik.

Eesti energiaettevõtted ja järelevalveasutused lükkavad aga need kuulujutud selgelt ümber.

«Meie vastu pole rünnakuid toimunud. Sama ütlesin Reutersile. kui ta seda mitu kuud tagasi küsis,» ütles Postimehele näiteks elektrisüsteemihalduri Eleringi esindaja Ain Köster. Reuters Kösteri kommetaari oma uudises aga avaldanud pole.

Sama kinnitas Postimehele ka suurima võrguoperaatori Elektrilevi esindaja Maret Reinumägi.  «Elektrilevi jaoks on olukord küberturbe alal olnud stabiilselt rahulik - mingeid märkimisväärseid sündmusi viimase aasta jooksul toimunud ei ole,» kinnitas ta.

Eesti infosüsteemide küberturvalisuse eest vastutava Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) esindaja Helen Uldrich ütles aga ERRile, et ka RIA andmetel ei ole viimasel ajal ükski Eesti energiaettevõte küberrünnaku ohvriks langenud.

2Ilmselt on tegemist infoga, mis pärineb 2016. aasta RIA aastaraamatust, kus on käsitletud juhtumit, kus Viru Keemia Grupp langes küberspionaaži ohvriks,» viitas Uldrich võimalikele Reutersi tegelikule allikale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles