Venemaa pikendab teraviljaekspordi keeldu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljakoristus.
Viljakoristus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Venemaa plaanib pikendada mitme kuu võrra teraviljaekspordi keeldu, pingestades veelgi olukorda põllumajandustoorme turgudel.

Mullu, pärast viljasaaki laastanud suvist põuda, teatas Moskva, et nisu, odra ja maisi väljavedu riigist on keelatud kuni 30. juunini.

Vene ametnikud ütlevad nüüd, et ilmselt jääb keeld paika kuni oktoobrini.

Toiduainetega kauplejate arvates võib keeld aga kesta veelgi kauem, võimalik, et «sügavale» aastasse 2012.

Maaklerite ja Lääne ametiisikute hinnangul sõltub lõplik otsus kevadisest nisukülvist, mis on juba hakanud viibima.

Kui külv edasiste viivitusteta teoks saab ja seega hea sügisese nisusaagi tagab, võib aastane saak tulla üle 86 miljoni tonni, mis ületaks mulluse saagi 41 protsendi võrra ja oleks ühtlasi suurem kogus, kui kodumaal tarbitakse (74-75 miljonit tonni), teatas Vene teraviljaliit.

Erasektori analüütikud ja maaklerid hoiatavad aga, et sõltuvalt kevadistest ja suvistest ilmadest võib saak kõikuda 75-85 tonni vahemikus, mistõttu ekspordi taastumine tänavu tõenäoline ei ole.

Venemaa on traditsiooniliselt maailma neljas nisueksportija.

Ekspordikeeld surus hinnad teravalt üles ja sundis suurimaid ostjaid – Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika riike – Euroopast ja USAst kriisikorras lisa hankima.

Maailmapanga president Robert Zoellick ütles veebruaris, et kuigi toiduhinnad pole Lähis-Ida rahutuste peamine põhjus, on nad siiski arvestatav ärritav faktor, põhjustades inflatsiooni.

2007-2008 aastate toidukriisi päevil tõusid nisu-, maisi- ja riisihinnad rekordkõrgustesse, vallandades rahvarahutusi Bangladeshist Mehhikoni.

Veebruaris käisid etaloniks peetavad Pariisi nisuhinnad ära 2,5 aasta rekordkõrgustes, 281 euro peal tonnist. Tänaseks on hind settinud 241 dollari peale tonnist.

Vene põllumajandusminister Jelena Skrõnnik ütles möödunud nädalal, et valitsus ootab ilmselt saagid ära, enne kui keelu tühistab. «See saab selgeks alles septembri lõpus. Või oktoobris,» ütles ta.

Maaklerid ja lääneriikide põllumajandusametnikud ütlesid, et ka teised kõrged Vene ametnikud ja valdkonna tippjuhid on neile viimasel ajal eraviisiliselt sama juttu rääkinud.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles