Sooman eitas Kv menetlusega seoses kartellikokkulepet (2)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Sooman
Peep Sooman Foto: Tairo Lutter

Pindi kinnisvara suurkliendi osakonna juht Peep Sooman leiab, et Kv.ee hinnastamismudeli tülist tekkinud kriminaalmenetluses aetakse sassi ohver ja süüdlane.

«Siin ei ole boikotti olnud, vaid küsimus on selles, et meile teatati ühe kuuse etteteatamistähtajaga, et meie hinnad tõusevad 400 protsendi võrra, ükskõik kuidas seda ka siis ei nimetatud, hinnastamispõhimõtete ümber vormistamine või mida iganes,» ütles Sooman Postimehele. «Meile see ei sobi.»

Eile algatati märtsis kinnisvaraportaali Kv.ee-st lahkunud kinnisvarafirmade suhtes kriminaalmenetlus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb konkurentsi kahjustava kokkuleppe või otsuse sõlmimist ja kooskõlastatud tegevust selles vallas.

Kinnisvarafirmad Uus Maa ja Arco Vara, Pindi Kinnisvara, CKE, Domus Kinnisvara, LVM, Ober Haus, 1Partner, RE Kinnisvara, LAAM ja Kinnisvaraekspert teatasid märtsi lõpus koostöö lõpetamisest portaaliga Kv.ee, tuues põhjusena välja muutused portaali hinnastamismudelis, mis tõi kulude kasvu. 

«Meie lihtsalt ei usu, et selline koostööpartnerlus on jätkusuutlik, sest ilma dialoogita kasutatakse juba teist korda monopolistlike võtteid ja surutakse lihtsalt oma koostööpartnerid nurka väga kõrgete hinnatõusudega,» jätkas Sooman, lisades, et Kv polnud valmis isegi läbi rääkima. 

«Kusjuures me ju otsisime Kv-ga isegi dialoogikohta, et okei, arusaadav, elu lähebki kallimaks ja hinnad tõusevadki. Kv seisukoht oli, et kas nii või mitte kuidagi. Istusime maha, vaatasime numbritele peale ja jõudsime järeldusele, et meil ei ole enam ühtegi põhjust KV-ga koostööd teha ja otsustasime lepingu lõpetada. See, et käputäis kinnisvarafirmasid veel selle sama järelduseni jõudsid on väga loogiline,» põhjendas Sooman.

Kriminaalasja algatamist pidas Sooman väga kummaliseks. «Mulle tundub, et siin on segamini aetud ohver ja süüdlane. Kv, ärme unusta, on ükskõik mis parameetrite järgi olulise turujõuga ettevõte, nii nagu ka selle emaettevõtte Eesti Meedia,» toonitas Sooman. 

Soomani viitas ka sellele, et kinnisvarafirmadel on jätkuvalt plaanis luua endale paralleelne kuulutustekeskkond, kuid otseseid samme selles suunas veel astutud ei ole. 

Kv.ee juht: Sooman esitab rida valeväiteid

Kv.ee juht Tarvo Teslon ütles, et Sooman eksib väga mitmes punktis. Esimene valeväide on tema sõnul see, et kinnisvarafirmadele teatati üks kuu ette, et hinnad tõusevad nende jaoks 400 protsendi võrra. 

«Kv.ee ei tõstnud hinda mitte ühtegi senti! Kuulutuste hind jäi samaks, kuid portaal otsustas õiglasema hinnastamise nimel lõpetada arvukate tasuta maaklerkontode pakkumise suurfirmale,» põhjendas Teslon. 

Ta märkis, et keskmise Tallinna korteri vahendamise eest kasseerivad firmad kliendilt 3000-5000 eurot, kuid kuulutuse eest tuleb maksta vaid 1 euro. «On natuke kummaline, et suurettevõtted süüdistavad portaali liigkasuvõtmises,» lisas ta. 

Teslon lükkab ümber ka selle nagu kasutaks kv.ee ilma dialoogita monopoolseid võtteid. «Kv.ee on läbi ajaloo tulnud korduvalt suurettevõtetele vastu – ilmselt sellest ongi tekkinud ootus, et boikotiga saab status quot säilitada,» sõnas Teslon. 

«Väide, et puudub igasugune dialoog, ei pea paika. KV.ee on avatud dialoogiks kõigiga, ka täna suhtlesime mitme ettevõttega. Pigem esitavad ultimaatumeid mõned üksikud suurettevõtted,» selgitas ta. 

Tesloni sõnul on uue hinnastamismudeli eesmärk kohelda võrdselt kõiki Kv.ee kliente ja lõpetada suurfirmade ülisuured soodustused, millega saadakse eraklientide ja väikefirmade ees väga suur konkurentsieelis.

Kv.ee juhi hinnangul polnud kinnisvarafirmade tegutsemises polnud midagi juhuslikku, avaldus tehti ühiselt ja fikseeritud kuupäeval. 

Konkurentsiamet taunib boikotti

Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots on kinnisvarafirmade tegutsemist tauninud ning nimetanud seda ühiseks ja organiseerituks, mis meenutavat koolikiusamist. «See on väga tugev indikaator, kui selline suur hulk kinnisvaraettevõtteid on kokku leppinud ühise boikoti. Kui üks boikoteeriks, oleks see täiesti normaalne, et kellelegi hinnakujundus ei meeldi. Kuid kui seda tehakse ühiselt ja kokkulepitud fikseeritud kuupäeval, siis natuke sarnaneb see koolikiusamisega,» ütles Ots aprillis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles