Ühendriikides on alanud uus kosmose võidujooks

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SpaceX taaskasutatud rakett toimetas satelliidi kosmosesse
SpaceX taaskasutatud rakett toimetas satelliidi kosmosesse Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Võib öelda, et USAs on alanud uus kosmose võidujooks, kuid erinevalt 20. sajandist, kus mõõtu võtsid maailma supervõimud, võistlevad seekord kõrgemale ja kaugemale lendamises miljardäridele kuuluvad erasektori ettevõtted. 

USA riiklik kosmosefirma NASA on täie tõsidusega pööranud pilgu Kuule ja Marsile ning valmistub andma viimast lihvi oma raketile Space Launch System (SLS), mis peaks praeguste prognooside järgi tegema esimese katselennu järgmise aasta teises pooles. SLS, mis on külma sõja aegse legendaarse raketi Saturn V järeltulija, peaks loodetavasti juba järgmise aasta lõpus missioonil Exploration Mission 1 (EM-1) viima Kuu orbiidile mehitamata kapsli Orion. 

NSA tahaks praeguse ajakava kohaselt inimese Marsile viia 2030ndatel, kuid tegu on väga optimistliku ennustusega ja tõenäoliselt juhtub see hiljem. Küll aga plaanib kosmosefirma kasutada selleks just SLS-raketti, mille otsa käiks praegu arendusjärgus olev Orioni kapsel. Selle aasta 22. veebruaril testis kosmoseagentuur raketisüsteemi edukalt ning mootor põles stabiilselt kuus minutit ja 20 sekundit. Kui järgmisel aastal toimuv EM-1 hästi läheb, järgneks mehitatud missioon Kuule ehk EM-2 hea õnne korral juba 2021. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles