Pangad tõttavad konkurentsiameti survel vahendustasusid kärpima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaardimaksete arv kasvas viiendiku
Kaardimaksete arv kasvas viiendiku Foto: Graafika: Margit Randmäe

Kõik riigi suuremad pangad kinnitasid eile nagu ühest suust, et on valmis vähendama tasusid, mida nad võtavad vastastikku kaardimaksete vahendamise eest.

«Pankadevahelised läbirääkimised vahendustasude langetamise osas on juba alanud,» märkis Swedbanki pressiesindaja Laura Käesel.

Käesel jättis lisamata, et pangad ei tee seda vabatahtlikult. Konkurentsiamet saatis pankadele juba veebruaris märgukirja, kus nõudis nii teenus- kui ka vahendustasude vähendamist. Lätis päädis pankade ebaseaduslik kaardimaksekartell miljonitesse eurodesse küündiva trahviga. Eestis kuritegelikku kokkulepet konkurentsiamet esialgu ei kahtlusta.

Konkurentsiamet ütles eile levitatud teates, et ootab tasude edasist alanemist. Amet lisas, et ootab ära pankade otsused, et siis teha järeldus, kas tasud on piisavalt väikesed ja kas süsteem on avatud konkurentsile.


Kaardimakseterminali eest tuleb maksta pangale nii renti kui ka teenustasu. Peale teenustasu on veel pankade omavahelised tasud, mida tuleb maksta siis, kui näiteks SEB pangakaardiga tasutakse Swedbankile kuuluvas makseterminalis.

Kaardimaksete kiirelt kasvavad kulud on üle jõu käivad eriti väiksematele äridele. Loomade kiirabikliiniku omaniku ja juhataja Valdeko Paaveli sõnul võiksid inimesed eelistada teenuste ja kaupade eest tasuda sularahaga.

Paavel märkis, et selle summa eest, mis ta igal aastal maksab pankadele kaarditehingute tasudena, saaks ta osta kliinikusse mõne uue aparaadi.

«Minu sõnum on, et inimesed, ärge olge mugavad, kaardimaksetega voolavad miljonid eurod ettevõtetest välja,» lausus Paavel. Loomakiirabi umbes 200 000 euro suurusest aastakäibest kulub pankade kaarditasuks ligi 4000 eurot.

Kaardimaksetasud on üldjuhul ärisaladus. Nende suurusest annab aimu riiklikus autoregistrikeskuses kasutatav hinnakiri. Kuna registrikeskuses on SEB kaarditerminal, siis SEB kaardiga makstes on tasu 58 eurosenti. Swedbanki kaardi kasutamisel tuleb aga loovutada 1 euro ja 2,5 protsenti summalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles