Sester ettevõtjate kriitikast: maksutõusud ei saagi meeldivad olla (3)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Sven Sester.
Rahandusminister Sven Sester. Foto: Jaanus Lensment

Kuigi Eesti ettevõtjad andsid valitsuse majandus- ja maksupoliitikale hävitava hinnangu, ütles rahandusminister Sven Sester, et maksutõusud üksikult võttes ei saagi meeldivad olla ja lihtne on ära unustada, mis tänu täiendavale maksutulule paremaks muutub. 

Eesti Tööandjate Keskliidu majandusspidomeetri uuringust tuli välja, et ligi tuhandest küsitletud ettevõtjast hindas valitsuse viimaste kuude tegevuse mõju ettevõtluskeskkonnale negatiivseks 49 protsenti. Peamiseks põhjuseks maksukeskkonna ebastabiilsus ja kuus uut maksu. 

Sven Sester ütles kriitika peale, et ilmselt on praeguse rahulolematuse üks allikas see, et valitsusliidul on maksumuudatuste vastuvõtmisega väga kiireks läinud. «Kiire tempo on jätnud mitmete muudatuste arutamiseks soovitust vähem aega, ent rahandusministrina olen alati leidnud aega ettevõtjate ära kuulamiseks,» märkis minister. 

Ta rõhutas, et maksutõusud ei saagi üksikult võttes meeldivad olla, aga lihtne on ära unustada, mis tänu täiendavale maksutulule paremaks muutub. «Valitsuse eelarve- ja maksuplaan on tervik. Kuigi ükski maks eraldi võetuna ei ole ühegi konkreetse kuluga seotud, võimaldavad need teha teoks muutused, mis on kasuks Eesti majandusele ja ühiskonnale laiemalt.» 

Tema sõnul muutub paremaks see, et järgmisest aastast rakenduv 500 eurone tulumaksuvaba miinimumi reform adresseerib üht Eesti majanduse keerukaimat probleemi, milleks on töötajate nappus. «Ühiskondlikust vaatepunktist on see üks paremaid maailmas äraproovitud vahendeid vaesuse vähendamiseks,» sõnas ta. 

Lisaks tõi rahandusminister välja, et nad on ettevõtjate kriitikat arvesse võtnud, kuna mitmedki maksumuudatusi on korrigeeritud ja ümber vaadatud. «Näiteks otsustasime jätta kehtestamata autode keskkonnalõivu, magustatud jookide maks tuleb algselt kavandatust madalamate määradega ning ka mitmete teiste maksumuudatuste puhul on ettevõtlusorganisatsioonide ettepanekuid arvestatud,» rääkis Sester. 

Ta nimetas majanduskasvu soodustavate sammudena ka ettevõtete madalamat tulumaksumäära, mis kehtestatakse äriühingute regulaarsetele kasumijaotistele. 

«Vähendame tööandjate maksukoormust võimaldades töötajaid ettevõtte kulul maksuvabalt majutada ja transportida, samuti teha kulutusi töötajate tervise edendamiseks. Muudame soodsamaks osalusoptsioonide maksustamise, et Eesti oleks hea paik kiiresti kasvavate äride jaoks. Alustavate ja väikeettevõtjate jaoks loome ettevõtluskonto - Euroopas uudse, täiesti bürokraatiavaba ja soodsa 20-protsendise maksumääraga ettevõtlusvormi,» loetles Sester samme, millega loodetakse ettevõtluskeskkonda parandada. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles