SEB: väliskaubandusstatistika on ootusi ületav

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Nestor.
Mihkel Nestor. Foto: Jaanus Lensment

SEB panga majandusanalüütiku Mihkel Nestori hinnangul on uuendatud väliskaubandusstatistika on kooskõlas varasemalt avaldatud andmetega tööstustoodangu kohta, kuid kaugemas plaanis ootusi ületav.

«Eelmise aasta madala võrdlusbaasi tõttu oli oodatav põlevkiviõli ekspordi suur tõus, kuid kasv osutus kiireks ka mitmes teises harus. Kuigi investeerimisaktiivsus peamistel sihtturgudel on suurenemas, ei oleks niivõrd kiiret kasvu osanud oodata metallitööstusele, kes on tugevalt seotud ettevõtete valmidusega teha suuri põhivarainvesteeringuid,» ütles Nestor BNSile.

Nestori sõnul püsib kasv endiselt ülikiire puidutööstuses, mida soosivad Põhjamaade kõrged ehitusmahud.

«Sisuliselt on suurtest tööstusharust hetkel languses vaid elektroonikatööstuse toodang ja eksport. Konjunktuur on eksportivate ettevõtete jaoks täna hea, sest euroala majanduskasv on kiirenemas ja lisaks Rootsile on paremini minema hakanud ka teistel Põhjamaadel,» ütles ta.

Samas võib Nestori hinnangul aasta teises pooles kõrgema võrdlusbaasi tõttu oodata ekspordi kasvutempo mõningat aeglustumist.

Kaupade eksport kasvas märtsis võrreldes eelmise aasta märtsiga 15 protsenti ning import 12 protsenti; käesoleva aasta esimeses kvartalis kasvas eksport võrreldes 2016. aasta sama perioodiga 12 protsenti ja import 17 protsenti.

Märtsis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,2 miljardi euro väärtuses ning imporditi Eestisse 1,3 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 138 miljonit eurot, kahanedes aastaga 9,8 protsenti, teatas statistikaamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles