Kallas: Engwirda süüdistused esitati moonutatud kujul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas ei pöördu jaanuari alguses ajakirjanduses ilmunud Euroopa kontrollikoja endise liikme Maarten Engwirda süüdistuste ümberlükkamiseks kohtusse, kuna tema sõnul esitatud Engwierda sõnad meedias moonutatud kujul.

Kallas ütles jaanuari alguses pärast teda süüdistava artikli ilmumist Briti konservatiivses päevalehes Daily Telegraph, et süüdistused on laim ning ta kaalub süüdistuste ümberlükkamiseks kohtusse pöördumist. Kallase sõnul täpsustas Engwirda eelmisel nädalal europarlamendi eelarvekontrolli komisjonis oma väljaütlemisi ja ta ei näe enam põhjust kohtusse pöörduda.

«21. märtsil Euroopa Parlamendi eelarvekontrolli komisjonis toimunud kuulamisel täpsustas härra Engwirda oma väljaütlemisi, mis üheselt minu suhtes esitatud väited ümber lükkavad. Sama on teinud ka kontrollikoja president härra Caldeira päev hiljem Euroopa Parlamendis. Selle taustal ei näe ma enam mingit põhjust seda teemat edasi käsitleda,» ütles Kallas oma abi Hanna Hinrikuse vahendusel BNSile.

Engwierda kuulamine europarlamendi eelarvekontrolli komisjonis toimus eelmisel esmaspäeval suletud uste taga.

Briti konservatiivne päevaleht Daily Telegraph kirjutas 11. jaanuaril, et Euroopa kontrollikoja hollandlasest endine liige Maarten Engwirda süüdistab Siim Kallast surve avaldamises väärkasutusjuhtumite tegelikkusest leebematena näitamiseks.

Leht kirjutas Engwirda sõnadele viidates, et Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas, kes oli 2004. kuni 2010. aastani vastutav pettusevastaste meetmete rakendamise eest ning kes on praegu Euroopa Liidu transpordivolinik, avaldas suurt survet uurijaile, näitamaks väärkasutusjuhtumite juurdluste käigus selgunud tulemusi tegelikkusest leebemana.

Endine Hollandi riigikontrolör Engwirda tõi Daily Telegraphi artiklis esile Prantsusmaa suurt survet «mätsida kinni» kurikuulus pettusjuhtum seoses meiereiga Fléchard ja Euroopa Liidu võiekspordi toetuste väärkasutamisega 1990. aastatel, mis ulatus kümnetesse miljonitesse frankidesse.

15 aastat Euroopa kontrollikojas töötanud Maarten Engwirda lahkus ametist selle aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles