Leedu ja Poola ehitavad lisaühendusi pärast sünkroniseerimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrivõrk
Elektrivõrk Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Leedu ministrite ja riigi elektrivõrguhalduri Litgrid hinnangul võiks Leedu ja Poola vahelisi lisaühendusi ehitada pärast Balti elektrivõrgu sünkroniseerimist Euroopaga.

«Elu ei peatu sünkroniseerimisega, süsteemi arendus jätkub loomulikult ja me võime ehitada [Leedu ja Poola vahelise elektri ülekandekaabli] LitPol 3 ühenduse, võimalik, et mere ühenduse. Ma lihtsalt ei tea, kas see juhtub väga varsti,» ütles Leedu energeetikaminister Žygimantas Virbickas peale kohtumist Leedu peaminister Saulius Skvernelise ja Litgridi tegevjuht Daivis Virbickasega.

Virbickasi hinnangul on Eesti ja Läti hirmud turvalisuse puudumisest ühe ühendusega alusetud ning parima vastuse ühe ühenduse piisavusest on andnud Euroopa süsteemihaldurite organisatsioon (ENTSO-E), mis ühtlasi väljastab tehnilised nõuded sünkroniseerimisele.

Energeetikaminister Vaičiūnasi sõnul peaks otsus, kas ehitada või mitte ehitada teine ühendus olema ekspertite mitte poliitikute teha.

«Mis puutub teisse ühendusse Poolaga, see ei ole poliitiline otsus vaid tehniline otsus ja me usaldame ENTSO-E hinnangut,» sõnas Vaičiūnas.

Esmaspäevasel Balti ja Poola peaministrite kohtumisel jõuti põhimõttelisele kokkuleppele, et sünkroniseerimine peaks toimuma läbi Poola, kuid ei jõutud veel kokkuleppele, kas see peaks toimuma läbi ühe või kahe LitPol ühenduse.

Euroopa Komisjoni teadusuuringute keskuse hinnangul peaks sünkroniseerimine toimuma läbi kahe ühenduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles