Brexiti hirm: Briti pangad valmistuvad 9000 töötaja evakueerimiseks

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa Panga peahoone
Inglismaa Panga peahoone Foto: Hannah McKay/REUTERS

Londoni suurimad globaalsed pangad plaanivad järgmise kahe aasta jooksul viia umbes 9000 finantstöökohta saareriigist välja Mandri-Euroopasse.

13 suurt panka, nende hulgas Goldman Sachs, UBS ja Citigroup on andnud teada oma operatsioonide tugevdamisest Mandri-Euroopas, et kindlustada oma turuosa Brexiti järgses Euroopa Liidus, kirjutab Independent. 

«Me oleme täies hoos Brexiti järgsete plaanide tegemisega. Aega ei ole oodata,» ütles ühe Londoni panga investeerimisjuht. Olgugi, et välja kolivad tööd moodustaks ainult kusagil 2% Londoni finantstöökohtadest, võiks see siiski anda hoobi hoobi Briti maksutuludele kui jõukad finantssektori maksumaksjad lähevad mujale tööle. 

Eelarve uuringuid läbi viiva Fiskaaluuringute Instituudi teisipäevases raportis tuuakse välja, et kõrgete palkade teenijate lahkumine paneb rohkem survet tavalise maksumaksja õlgadele. Kui palju töökohti täpsemalt kaob, sõltub sellest, milliselle kokkuleppele jõuab Suurbritannia EU'ga. Osad Briti poliitikud on öelnud, et pankurid liialdavad Brexiti mõjuga Ühendkuningriikide majandusele. Selles valguses pole mitmed suured pangad nagu Credit Suisse ja Ameerika pank veel oma plaane avalikuks teinud. 

Pankade praegustest plaanidest võidavad kõige rohkem Frankfurt ja Dublin. 13 pangast 6 on avaldanud soovi laiendada oma tegevust Frankfurdis. 3 on otsustanud laieneda Dublinis. 26. aprillil teatas Deutche Bank 4000 Briti töökoha liigutamisest Frankfurti ja teistesse EU linnadesse, muutes nad praeguse info järgi kõige suuremaks kolijaks. 

JPMorgan teatas eelmisel nädalal sadade töökohtade liigutamisest kolme EU linna järgmise kahe aasta jooksul. See on märkimisväärselt madalam kui JPMorgani tegevjuhi Jamie Dimoni algne lubadus viia minema 4000 töökohta. 

Konsultatsioonifirmade nagu Oliver Wyman ja Ernst & Young hinnangutel kolib Brexiti käigus minema 4000 - 232 000 töökohta, sõltuvalt sellest milline saab olema EU ja Suurbritannia vaheline leping. 

Inglismaa Pank on andnud finantsettevõtetele aega oma plaanide paika panemiseks 14. juulini. Üks juhtiv pangandustöötaja nentis, et pankade sundimine plaane tegema muudab töökohtade kolimise veelgi tõenäolisemaks. «See on tähtaja esitamise tahtmatu tagajärg: mida rohkem peavad pangad ettevalmistusi tegema, seda tõenäolisem on ka see, et nad oma plaanid täide viivad,» ütles töötaja. 

HSBC tegevjuht Stuart Gulliver ütles sellel nädalal, et nende varasem väide, mille järgi viiakse 1000 töökohta Pariisi, põhines kõige süngemal Brexiti stsenaariumil. Enamus panku paistavadki valmistuvat kõige kehvemaks lahutustulemuseks, mille järgi kaob ligipääs EU turule ilma korralike (ja soodsate) finantssidemete loomiseta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles