Soome moetööstus lööb maailmas laineid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marimekko rõivad
Marimekko rõivad Foto: Robert Mitra/Marimekko

Soome rõivatööstusel on praegu head ajad, kuna nende kogueksport kasvas mullu aasta varasema ajaga võrreldes 15 protsenti. Huvi tuntakse Soome moe vastu nii idas kui läänes.

Hiljuti avaldatud ekspordinumbrid näitavad, et Soome moetööstusel läheb üle maailma tervikuna väga hästi, vahendab Yle. Soome tekstiili- ja rõivatööstuse andmetel kasvas sealsete rõivatööstuste eksport mullu 15 protsenti võrreldes aasta varasema ajaga.

Soome rõivatöösturite müügitulu kasvas möödunud aasta viimase kahe kuuga kümme protsenti. Kui kodus kasvas nende käive kümme protsenti, siis ekspordimaades oli käibekasv 12 protsenti.

2016. aastal oli Soome rõivatööstuse ekspordi kogumaht 650 miljonit eurot ning müügitulu neli miljardit eurot. Iseäranis hästi läheb Soome rõivatööstustel naaberriigis Rootsis, talle järgneb Venemaa, kes oli aasta varem peamine eksporditurg.

Soome tekstiili- ja rõivatööstuse liidu hinnangul on sealse moetööstuse edu taga võrdlemisi lihtne tegumood, kus ettevõtted kasutavad ära loomulikku Skandinaavia-pärast disaini ning segavad seda erksate ning värviliste elementidega, mis lähevad väga peale näiteks Aasia turul.

Ka võib soomlaste edu taga olla oskus teha rõivaid, mis oleks kohased ka külmale kliimale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles