Tamkivi: ilma e-riigita oleksime suvaline Ida-Euroopa riik (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sten Tamkivi.
Sten Tamkivi. Foto: Jaanus Lensment

Skype’i endine juht ja praegu MOVE Guides asepresident Sten Tamkivi ütles, et kui Eestil poleks e-edulugu, oleksime suvaline Ida-Euroopa riik, mistõttu tuleb seda hoida. 

«Kui me poleks selline e-riik nagu täna, oleks väiksem ka nende inimeste hulk, keda kasvõi laulupeole kutsuda,» rääkis Tamkivi riigikogu ees arutelul «Eesti majanduspoliitilised valikud – ohud ja võimalused ettevõtlusele».

Kuigi viimastel aastatel räägitakse üha rohkem sellest, et Eesti e-tiiger on väsinud, siis Tamkivi sõnul on asjad veel suhteliselt hästi.

«Me oleme selles mõttes anomaalses seisukohas, et meil on ühe elaniku kohta kõige rohkem idufirmasid, vähemalt Euroopas. Ehk Eestis on hea alustada ettevõtlusega,» märkis ta.

Oleme seal, kuhu teised veel jõudnud pole

Tamkivi nimetas viimase aja edukaimaks projektiks e-residentsuse programmi. «Oleme jõudnud kohta, kus meie riigi digitaalne infrastruktuur on nii hea, et saame siia teisedki ligi lasta. Oleme seal, kus keegi teine veel ei ole,» sõnas ta.

E-residentsuse programmile heidetakse ette, et see on toppama jäänud ja sellel puuduvad reaalsed teenused, mida välismaa ettevõtted ja inimesed kasutada saaksid. Tamkivi ei näe siin probleemi. 

«Mulle meeldib, et me oleme programmi käima tõmmanud ja hakkame nüüd avastama, et seal on veel üht-teist, mida muuta paremaks teha. See, et me seda aja jooksu lapime ja täiustame, ongi õige. Mina ei näe, et me kännu taga kinni oleks,» lisas Tamkivi.

Tööjõukuludega tuleb midagi ette võtta

Üks suurimaid kitsaskohti on Tamkivi sõnul aga kvalifitseeritud töötajate palgamaksud, mis ei soosi kallite töökohtade tekkimist. Ta tõi näitena lõputult kasvava sotsiaalmaksu: kui hea programmeerija teenib 10 000 eurot palka, tuleb maksta üle 3000 euro sotsiaalmaksu. «Sellise summa peale mõtleb ettevõtja, et kas poleks ehk odavam see töökoht viia Berliini või Amsterdami.»

Sel puhul on üks võimalus kehtestada sotsiaalmaksule lagi, samas on Tamkivi sõnul ka teisi, uudseimaid lahendusi. «Mis oleks kui sotsiaalmaksu võtmise asemel saab riik hoopis idufirmas 0,5 protsendilise osaluse. Kui ettevõte õnnestub, saab riik oma raha tagasi,» rääkis Tamkivi.

Üldiselt on tehnoloogiaettevõtja seda meelt, et mida vähem riik majandusse sekkub, seda parem. Ta rõhutas, et tehnoloogiasektoris on konkurents meeletu, kus tugevamad tõusevad pinnale ja 90 protsenti ettevõtetest ebaõnnestub.

«Siinkohal panna riiki valima, et kes võiks olla need võitjad ja kaotajad ning kus teha kellegi jaoks erisusi, pole minu arust mõistlik. Mida ühetaolisem ja avatum keskkond, seda parem ettevõtjatele,» rõhutas Tamkivi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles