Pevkur: laenu võtmine pole saatanast

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur.
Hanno Pevkur. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Reformierakonna esimehe Hanno Pevkuri sõnul pole laenu võtmine saatanast, kuid oluline on see, mida laenuraha eest tehakse.  

«Näiteks laenuraha eest Tallinna Linnahalli renoveerimine on küll üks rumal investeering,» ütles Pevkur riigikogus Eesti majanduse tulevikuarutelu avaettekandes.

Kuigi reformierakond valitsuses olles laenu võtmisest kiivalt hoidus, tõi erakonna esimees välja, et kui laenu eest tehakse tark investeering, on see siiski igati mõistlik. «Kuhu ja miks investeerida, selles on küsimus,» märkis ta.

Ta kritiseeris praegust valitsust, kes trikitab eelarvega ja ütleb, et nad võtavad laenu investeeringute tegemiseks, kuid samal ajal kasutavad eelmiste perioodide reserve jooksvate kulude katteks.

Pevkur rõhutas, et reformierakonnal on olemas valmisolek ja tahe lõpetada või vajadusel tühistada praeguse valitsuse plaanitavad ettevõtlust kahjustavad maksumuudatused ning teha majanduspoliitilisi valikuid, mis meid edasi, mitte tagasi viivad.

«Ükski valitsus ei tohi ega saa omada arvamust, et pärast neid tulgu või veeuputus. Istuv valitsus seda aga arvab,» lausus Pevkur.

Reformierakonna esimehe hinnangul on Eesti tulevikus edukas kui maksusüsteem on ühetaoline, läbipaistev ja lihtne, riigieelarve on tasakaalus ja kogutakse reserve, nii bürokraatia kui ettevõtluse maksukoormus minimaalne ja õigusruum on praegusega võrreldes poole väiksem.

Riigikogu rollist rääkides rõhutas Pevkur, et seadusloome ei tohi takistada majanduse ning ettevõtluse arengut.

«Ettevõtlust reguleerivate aktide ja laiemalt seadusandluse ning bürokraatia olulise vähendamisega ei muutuks Eesti õigusruum mitte kuidagi kehvemaks. Pigem vastupidi, suurem vabadus annab arengule suurema tõuke. 50 protsenti vähem õigusakte ja bürokraatiat – jah, see on julge, võib-olla isegi hulljulge eesmärk, aga väidan, et eduks ja tugevamaks saamisel vältimatu,» märkis reformierakonna esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles