Ameti analüüs võimaldab nüüd Eesti männipuitu ka Uus-Meremaale viia

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõuge vallas Kangsti küla maaüksusel raiuti ebaseaduslikult maha 20 mändi, kolm kuuske ja üks kask. Foto on illustreeriv.
Rõuge vallas Kangsti küla maaüksusel raiuti ebaseaduslikult maha 20 mändi, kolm kuuske ja üks kask. Foto on illustreeriv. Foto: Priit Pullerits

Uus-Meremaale männipuidu ja sellest valmistatud toodete ekspordi tingimuseks on, et need pärinevad riigist, mis on vaba ohtlikust taimekahjustajast Gibberella circinata. Põllumajandusameti seirele tuginevalt on Uus-Meremaa tunnustanud Eestit kui kahjustajast vaba riiki. 

Antud otsus on aluseks taimede ja taimsete saaduste riiki sisseveo lubamiseks ning oluline selleks, et Eesti ettevõtted saaksid jätkata oma eksporti karmistunud imporditingimustel, mida Uus-Meremaa on kehtestanud, andis amet teada.

Seenhaigus Gibberella circinata kahjustab männi oksi ja tüve, põhjustades koorehaavandeid. Levik toimub peamiselt seemnete ja istikutega ning mulla kaudu. Põllumajandusamet on seenhaiguse seiret läbi viinud alates 2007. aastast ja kahjustajat Eestis tuvastatud ei ole. 

Kokku viib põllumajandusamet 2017. aastal läbi ametlikke seireid 19 erineva taimekahjustaja osas. Seirete käigus tuvastatakse, kas ja kui suures ulatuses uuritavat kahjustajat riigis esineb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles