Andrus Kuus: tulevikutöötajad ei ela riigis, kus nad töötavad

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kuus
Andrus Kuus Foto: Erakogu

Bigbanki Eesti maajuht Andrus Kuus sõnas Eesti, Läti ja Leedu väheneva rahvaarvu, väljarände ja tulevikuperspektiivi suhtes muretsevate seisukohtade osas, et meie ühine ülesanne on muuta senist arusaama Eesti ja Baltimaade väljavaatest – see on palju parem, kui välja paistab.

«Kui vaatame Eestit ja meie lähinaabreid ainult statistikast lähtuvalt, võime tõesti ehmuda – kümne aastaga on naabrite juurest lahkunud kummastki 400 000 inimest, Eesti on Soome majandust tööjõuga ergutanud rohkem kui me seda ise oleksime tahtnud,» rääkis Andrus Kuus.

Küll aga märkis ta, et ole sugugi pessimistlik, pigem vastupidi, kuna me peame muutma oma nõrkused tugevusteks ning suutma näha võimalusi, mida me seni ei ole näinud. «Statistikaameti andmetel ületas 2015. aastal sisseränne esmakordselt taasiseseisvunud Eestis väljarände,» lausus Kuus. Tema sõnul näitab see, et me oleme suutnud murda negatiivse trendi.

«Inimesed tahavad Eestisse tulla ning mina usun, et selle peamiseks põhjuseks on Eesti ärisektori innovatsioonilembus. Eestis on võimalik leida huvitavat tööd ning sellist, millest hangitud kogemustega on tulevikus võimalik maailmas läbi lüüa,» põhjendas Kuus. Ta tõi näiteks, et hiljuti teatas kasvufirma Toggl, et Eestis on neil nüüdseks alla poole töötajatest ja välismaalaste värbamiseks kasutavad nad kaugtöö printsiipe.

«Selleks, et lahendada tööjõuprobleem, on vaja innovaatilist nutikust. Ületada piire igas mõttes. Kui meie inimesed tahavad karjääri teha välismaal, peame leidma välismaalasi, kes tahavad karjääri teha siin. Tulevikus ei ela inimesed seal, kus nad töötavad ning ei tööta alati seal, kus nad tahavad elada. Eesti e-residentsus on tulevikuühiskonna suunanäitaja,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles