Kõva külm hävitab Prantsusmaa veinitoodangut

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veinitootja uurib osaliselt hävinud viinamarjapõldu Bordeaux regioonis.
Veinitootja uurib osaliselt hävinud viinamarjapõldu Bordeaux regioonis. Foto: NICOLAS TUCAT/AFP/SCANPIX

Kevadine kõva külm on osaliselt hävitamas Prantsusmaa kõige kuulsamate, Champagne, Bordoo ja Burgundia piirkondade viinamarjasaaki.

Aprilli keskel langes kõigis kolmes piirkonnas õhutemperatuur järsult, mõnes piirkonnas alla seitsme kraadi kahjustades juba kaugele arenenud pungi, sest varem oli ilm ilus. Viinamarjakasvatajad kasutasid saagi päästmiseks küünlaid, soojapuhureid ning õhu liikumapanemiseks isegi helikoptereid, kirjutab Reusters.

«Champagne kõik piirkonnad on erineva astmega kahjustusi saanud,» ütles Thibaut Le Mailloux šampanjatootjate ühendusest Champagne Komitee. «Kahjude ulatust on veel vara hinnata, aga külmakahjustused on suuremad kui eelmise aastal,» lisas ta.

Eelmisel aastal langes Prantsusmaa veinitoodang kümme protsenti, sest kevadistele külmadele järgnes uus probleem, milleks oli jahukaste. Kõige rohkem sai kannatada Champagne, kus viinamarjasaak kukkus 50 protsenti. Le Mailloux märkis, et vajadusel katavad šampanjatootjad puudujääki varasemate aastate varudega. Erinevalt teistest veinidest, valmistatakse šampanjat tihti mitme aastakäigu marjadest.

Bordeaux regiooni põllumajandusühistud hindavad, et selle aasta külm mõjutas mitut tuhandet  hektarit. Piirkonnas on kokku 115 000 hektarit viinamarjaistandusi ning mõned hindavad, et hävinenud on 50 kuni 100 protsenti saagist.  

«Praegu on meil ilmselt tugevaim külm alates 1991. aastast,» ütles Reutersile Prantsusmaa suurima põllumajandusühistu FNSEA kohaliku haru FDSEA33 nõukogu aseesimees Patrick Vasseur.

Bordeaux veinide sündikaadi juht Bernard Farges lisas eile, et aprilli viimaste päevade tugev külm võis hävitada sealse piirkonna saagist kuni poole.

«Meie hinnangul võib mõju olla kadu kuni 50 protsenti, sõltuvalt sellest kuidas pungad hakkkavad taaskasvama,» ütles Farges.

Veinitoodang võib langeda umbes 350 miljoni pudeli võrra ning kaotused võivad ulatuda ühe kuni kahe miljardi euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles