Ettevõtja: Finantsinspektsioon takistab börsile minekut (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Finantsinspektsiooni juhatuse esimees  KILVAR KESSLER
pl/FOTO PEETER LANGOVITS/ POSTIMEES
Finantsinspektsiooni juhatuse esimees KILVAR KESSLER pl/FOTO PEETER LANGOVITS/ POSTIMEES Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Farmaatsiaettevõte Medical Pharmacy Group AS tegi pöördumise ettevõtlus- ja rahandusministrile, milles heidab ette finantsinspektsiooni menetlusprotsesside aeglust, mis takistab ettevõtte väärtpaberite kauplemisele võtmist Nasdaq First North alternatiivturul.

Juhatuse liikme Heiki Moiki ja nõukogu liikmete Swen Uusjärve, Rein Muoni, Toomas Kaevandi, Tarmo Orase allkirjastatud pöördumises tuuakse välja, et eelmise aasta juulis algatatud prospekti kooskõlastamine on võtnud aega peaaegu aasta, mistõttu tekkis ettevõtte esindajatel küsimus, kas menetlusprotsessi põhjalikkus on õigustatud lihtsamate nõudmistega alternatiivturule pürgivate ettevõtete puhul.

«Süsteem, mis on loodud toetama alternatiivturule sisenemist, ei toimi. Menetluse protsess on aeglane, bürokraatlik ning ülemäära detailne ja kohati põhjendamatult põhjalik. Juhul, kui me jälle ühe kuuga prospekti registreeritud ei saa, kordub vana stsenaarium, andmed aeguvad ja nelja kuu töö vili ebaõnnestub» kirjutas Moik.

Peale esmast prospekti kooskõlastamist esitas finantsinspektsioon ettevõttele küsimused, millele firma vastas ning toimus kohtumine ka inspektsiooni esindajatega. Seejärel jätkus kirjavahetus ettevõtte ja inspektsiooni vahel veel kolm kuud ning ettevõtte pöördumises heidetakse ette selle ebaproduktiivsust ning juba vastatud küsimuste kordumist, mille tõttu ei olnud võimalik 2016. aastal ettevõtte aktsiaid alternatiivbörsile kauplemisele panna.

Ettevõttel jäi selle tulemusel kaasamata plaanitud 4,1 miljonit eurot kapitali, millega firmat arendada. Samuti on ettevõttel kulunud 43 000 eurot kauplemisele panekuga seotud tegevustele, konsultatsioonidele ja ettevõtte aastaaruande auditeerimisele.

Ettevõtte esindajate meelest lähtub finantsinspektsioon ennekõike börsiraamistikust nagu oleks ettevõtte puhul tegu AS-i Tallink Grupp sarnase ettevõtte aktsiate noteerimisega. Esindajate meelest ei peaks Nasdaq First Northil väärtpaberite kauplemisele võtmine olema samaväärne põhiturule pürgivate noteerimisega.

«Olime 2016. aasta lõpus olukorras, kus pidime kahjuks esitatud taotluse tagasi võtma, tühistama meediaplaani ja sellest tulenevad kokkulepped. Nasdaq First Northilt kaasatava kapitali puudumise tõttu olime sunnitud peatama planeeritud arendustegevused ja investeeringud tootmislabori arendusse ning andma selgitust prospekti registreerimise ebaõnnestumisest aktsionäridele,» kirjutas Moik.

Avalduses pakuvad ettevõtte esindajad optimaalseks prospekti kooskõlastusajaks maksimaalselt kuu ja mitte enam, kui 3-4 kuud, et esitada taotlus börsi komisjonile selle kinnitamiseks, ning ettevõte saaks alustada avaliku aktsiate pakkumisega.

AS Medical Pharmacy Group on personaalsete ja laiale tarbijaskonnale suunatud vitamiinide, mineraalainete ja bioaktiivsete toidulisandite arendamise, tootmise ja müügiga tegelev ettevõte, mis tegutseb Meravita kaubamärgi all.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles