Venemaa avab venekeelsetele välismaalastele tööturu (2)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreml. Pilt on illustratiivne.
Kreml. Pilt on illustratiivne. Foto: Natalia Seliverstova/Sputnik/Scanpix

Idanaabri sideministeerium soovib 2019. aastal kehtestada Ameerika Ühendriikide rohelisele kaardile sarnase süsteemi, mis annaks vene päritolu välismaalastele õiguse asuda ilma takistusteta Venemaale tööle, kirjutas Izvestija.

Venemaa nn e-majanduse kavasse sisse kirjutatud tööluba vene keelt vabalt valdavatele kõrgelt kvalifitseeritud nn kaasmaalastele saab teoks, kui selle kiidavad heaks rahandus-, välis-, majandusarengu- ja siseministeerium.

Nn kaasmaalase kaardi rakendamiseks tuleb välja töötada kvalifikatsiooni hindamise süsteem ja toetusmehhanismid kõrge hinnangu saavate ümberasujate abistamiseks.

Venemaa interneti-ombudsmani Dmitri Marinitševi sõnul toob selline kaardisüsteem kasu, kuid  selle oleks pidanud juba ammu käivitama. „Finantskriisi ajal olid paljud töötajad valmis USAst meile tööle tulema. Just siis oleks pidanud selle programmi käivitama. Praegu see ei hakka tööle,“ tõdes Marinitšev. „Ka praegu leidub Venemaale ümber asuda soovijaid, kuid neid on vähe.“

Portaali SuperJob juhi Aleksei  Zaharovi kinnitusel leiavad ettevõtjad ikka mooduse, kuidas legaliseerida vajalikku tööjõudu. Tema sõnu saabub USAsse rohelise kaardiga just madala kavalifikatsioonige tööjõud. Kui aga professionaal soovib tööle asuda, siis ta võib saabuda mittelegaalselt ja temast huvitatud tööandja teeb kõik endast oleneva, et inimene tagant järele seaduslikult vormistada.

Tänasvuse aasta alguses teatas Riigiduuma liige Vladimir Sõsojev nn venelase kaardi välja töötamisest, mis annaks õiguse nii töötamiseks kui ka õpinguteks Venemaal. Sellise kaardi saaksid kõik endise Nõukogude Liidu kodanikud ja nende sugulased. Kuid sellesisulist seaduse eelnõud pole seni veel esitatud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles