Eesti infovahetuse aluse X-tee logid tehakse avalikkusele kättesaadavaks

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
xtee
xtee Foto: ria

Riigiasutuste, eraettevõtete ja kodanike vahel turvalist andmevahetust võimaldava X-tee logid tehakse tänavu avaandmetena kättesaadavaks.

«Avaandmetena tehakse kättesaadavaks X-tee kasutuse metaandmed, mitte koondandmed. See tähendab, et neist on näha, milline asutus kelle poole pöördus, millal, ja nii edasi,» ütles portaalile Geenius riigi infosüsteemi ameti (RIA) X-tee projektijuht Toomas Mölder.

Nende andmetega saab igaüks teadlastest ja ajakirjanikest kuni arendajateni leida X-tee kasutamise kohta kasulikku infot ja seda oma äranägemise järgi käiku lasta.

Muuhulgas saab avaandmete järgi seirata, millised asutused või erafirmad näiteks X-tee kaudu kõige rohkem päringuid teevad ja millised neile vastavad.

«Esimeses etapis tänavu juulis teeme andmed kättesaadavaks kitsamas ringis X-teed kasutavatele osapooltele. Kui nemad on need üle vaadanud, siis järgmisena lähevad need täiesti avalikuks,» selgitas Mölder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles