Hommik algas nafta paanikamüügiga (5)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafatkauplejad New Yorgi kaubabörsil
Nafatkauplejad New Yorgi kaubabörsil Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/Scanpix

Täna hommiku algas naftaturul tormiliselt. Vähem kui kümne minutiga kukkus musta kulla hind üle kolme protsendi, kusjuures kauplemismaht ületas tavalist 14 korda.

Sel nädalal on nafta hind kukkunud 10,5 protsenti madalaimale tasemele alates 15. novembrist - kaks nädalat enne, kui Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) leppis kokku toodangukvootide vähendamises, vahendab Bloomberg.  Kokkulepe kehtivuseks kehtestati kuus kuud.

Selle nädala hinnalanguse põhjus on USA tootmise kasv enne, kui OPEC hakkab otsustama, kas toodangukärbete tähtaega pikendada või mitte.

Pärast OPECi novembrikuu otsust kerkis nafta hind jaanuari alguses kõrgeimale tasemele alates 2015. aasta juulist, mis julgustas Ameerika Ühendriikide kildanafta tootjaid naftat rohkem pumpama. Selle tulemusena kasvas sealne tootmine 11 nädalat järjest, mis oli pikim tõusuperiood alates 2012. aastast.

«Näha on tugevat reaktsiooni ja meeleolude muutust,» ütles Bloombergile analüüsikeskuse IHSi asepresident Victor Shum, kelle sõnul reageeris hind tublisti üle 50 dollari barrelini tõusmisega üle ja on nüüd tulnud reaalsusesse tagasi.

Peamiselt New Yorgi kaubabörsil kukkus WTI (West Texas Intermediate) hind eile 4,8 protsenti, millele täna hommikul lisandus veel 3,9 protsenti 43,76 dollarini barrel. Brenti nafta kukkus täna hommikul 3,6 protsenti 46,64 dollarini barrel.

USA naftatoodang kasvas sel nädalal 9,29 miljoni barrelini ööpäevas, mis on kõrgeim alates 2015. aasta augustist. Kuna arvatakse, et OPEC tootmist edasi siiski ei kärbi, teeb Ühendriikide kildanaftatootmine turgudele muret.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles