Töötuskindlustusmakse langus tuleb tõenäoliselt tagasihoidlik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötuskindlustussüsteemi kulud ja tulud.
Töötuskindlustussüsteemi kulud ja tulud. Foto: graafika: Silver Alt

Valitsuse värske koalitsioonilepe lubab, et töötuskindlustusmakse alaneb 2013. aastal, kuid pole teada, kui palju. Kindel on siiski see, et veel tunamullu kehtinud miinimummaksemäära pole niipea loota.

Valitsuserakonna poliitikud lubasid enne valimisi, et kriisi­haripunktis mitmekordistunud töötuskindlustusmaks väheneb juba 2012. aastal. IRLi ja Reformierakonna värske koalitsioonilepe lubab maksemäära alandamist 2013. aastast, täpsustamata siiski, kui suur saab olema langus.

Töötuskindlustusmakse määr oli 2009. aasta algul 0,9 ja praegu on 4,2 protsenti. «0,9 protsendi peale kukkumist on väga raske ette näha, sest see tähendaks, et meil on peaaegu maksimumhõive. Tippaastail oli tööpuudus meil neli protsenti,» ütles sotsiaalminister Hanno Pevkur.

Praegu on tööpuuduse näitaja umbes 13 protsenti. «Töötuskindlustusmaksu alandame nii palju kui võimalik, aga kui palju täpselt, seda on keeruline öelda,» lausus Pevkur. Ta märkis, et see sõltub tööpuuduse tasemest ja töötukassa kuludest. Ületuleval aastal peaksid hüvitist saama hakkama ka need inimesed, kes omal soovil töölt lahkuvad. Seegi toob kaasa suure hüvitiste maksmise kohustuse.

Minister möönis, et makse suurus sõltub ka riigieelarvest. Töötukassa reservid on aidanud tasakaalustada valitsussektori puudujääki, aidates täita eurotsooni saamiseks vajalikud tingimused ja lubades meie tipp-poliitikuil kiidelda harvanähtavalt tasakaaluka eelarvepoliitikaga.

Ettevõtjaid töötukassas esindav Tarmo Kriis märkis, et töötuskindlustusmakse võiks alaneda juba varem kui 2013. aastal. «Pean õigeks, et tööturuküsimustes valitseks meil konsensus, töötuskindlustusmakse suurus on läbirääkimiste küsimus,» lausus Kriis. Ta kinnitas, et töötuskindlustusmakse ei peaks olema suurem kui töötukassa kulutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles