Mida on USA presidendid oma rahaga teinud?

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine USA president Barack Obama suutis õppelaenu tagasi maksta loetud aastate eest.
Endine USA president Barack Obama suutis õppelaenu tagasi maksta loetud aastate eest. Foto: Kamil Krzaczynski/AP

USA presidendi ametikoht tundub tähendavat korralikku majanduslikku kindlustatust, kuid alati pole see nii olnud, kirjutab BusinessInsider.

Presidendi kompensatsioonipakett tõusis viimati rohkem kui 15 aastat tagasi, 2001. aastal, 400 000 dollarini aastas. Kuid kõige huvitavam presidendi töötasu juures pole selle suurus, vaid see, mida sellega peale on hakatud.

Näiteks John F. Kennedy oli presidendi ametisse asudes juba väga rikas mees. Ilmselgelt polnud tal presidendi sissetulekust sooja ega külma ja ta annetas selle heategevuseks. Kennedy annetustest said osa näiteks skaudid, mustanahaliste kolledžifondid ja Kuuba päritolu perede ühendused.

President Barack Obama oli aga hoopis teist masti mees. Tema taga polnud rikast perekonda ning tema ja abikaasa Michelle olid pidanud ise hakkama saama. Kord Põhja-Carolina ülikoolis esinedes tunnistas Obama, et nad suutsid oma õppelaenud tagasi maksta alles kaheksa aasta eest. «See pole sugugi kaua aega tagasi. Ja see polnud ka kerge, sest samaaegselt kogusime juba oma tütarde koolitamise tarbeks, » rääkis Obama.

Mitmed presidendid, nagu näiteks Thomas Jefferson ja Harry Truman, olid aga lausa võlgades. Truman oli kaotanud oma varanduse kehva kaevandusinvesteeringu läbi ning tema nõrk majanduslik seisund oli üks põhjuseid, miks Kongress presidendi tasu suurendas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles