Ärinaine Mailis Lintlom jäi vaidluses Kredexiga lõplikult kaotajaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windoori omanik Mailis Lintlom.
Windoori omanik Mailis Lintlom. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Riigikohus ei võtnud kolmapäeval menetlusse Mailis Lintlomile kuuluva Windoori ning Nordea ja Swedbanki kassatsioonkaebusi kindlustuslepingu vaidluses Kredex Krediidikindlustusega, millega jääb ettevõtte 13,8 miljonine kindlustushüvitise nõue rahuldamata.

«Windoori jaoks jääb kohtuotsus arusaamatuks. Me teame, et me ei ole toime pannud pettust ning oleme selle kohta esitanud ka kohtule piisavalt tõendeid. Kahjuks on need jäänud kohtu poolt tähelepanuta nagu ka alama astmete kohtute materiaal- ja menetlusõiguse rikkumised,» teatas Windoori nõukogu esimees Mailis Lintlom BNS-ile.

Lintlom rääkis, et Windoor on teostanud tööd Kasahstanis vastavalt ehituslepingule, aga tellija nende eest ei tasunud. «Peale Stockholmi vahekohtu otsuse täitmisest keeldumist, millega mõisteti Windoori kasuks välja ligikaudu 23 miljonit eurot, on Kasahstan asunud Windoori poolt tarnitud klaasfassaade hoonele paigaldama ja tööd on tänaseks suures osas lõpule viidud. Eeltoodu näitab, et tööd olid tehtud kvaliteetselt ja vastavalt lepingule ning et Windoor oli sõlminud ehituslepingu ja mitte investeerimislepingu,» ütles Lintlom.

«Peame mõtlema koos nõustajatega, kuidas edasi liikuda. Eesti vabariigi kohtutes meil rohkem seda vaidlust pidada ei ole võimalik,» märkis ta, lisades, et on äärmiselt kurvastav, et Eesti riigi tagatisega antud kindlustustooted ei tööta ja ettevõtjad riskide maandamiseks nendega arvestada ei saa.

KredEx Krediidikindlustuse juhi Meelis Tambla sõnul AS KredEx Krediidikindlustus hüvitab eksportijatele laekumata arvetest tulenevad kahjud. «Antud juhul sai kogu probleem alguse sellest, et Windoor sõlmis kindlustuslepingu varjates teadlikult täiendavaid kõrvalkokkuleppeid Kasahstanis, mille Windoor jättis täitmata ning see andis ostjale aluse maksmisest keeldumiseks,» selgitas Tambla.

KredEx Krediidikindlustust kohtus esindanud advokaadibüroo GLIKMAN ALVIN advokaatide sõnul kinnitab Riigikohtu tänane määrus seda, et alama astme kohtute otsused olid täies ulatuses seaduslikud ja põhjendatud. «Mahukate tõendite igakülgse uurimise tulemusel tuvastasid kõik kohtuastmed Windoori poolsed olulised rikkumised. Seetõttu oli KredEx Krediidikindlustuse otsus kindlustuslepingud tühistada õiguspärane ja põhjendatud,» kinnitas vandeadvokaat Leon Glikman.

Vandeadvokaadi Paul Kerese hinnangul tähendavad kohtute otsused seda, et pettusele panuseid panna ei maksa. «Kui ettevõtja püüab omandada riiklikku eksporditagatist valedel eeldustel või varjatud motiividel, siis kannab kindlustusvõtja oma riskid ise,» selgitas Keres. Kerese sõnul lõpetas Riigikohtu määrus vaidluse lõplikult.

Kohtulahend kujundab Lintlomi sõnul aga oluliselt tuleviku ärikeskkonda, kuna ettevõtjad peavad hakkama hindama riski, kas on tõenäoline võita kohtuvaidlust riikliku garantii sissenõudmisel juhul, kui vastamisi on riiklikud huvid ja eraettevõtja.

Kuna riigikohus ei võtnud kaebust menetlusse, jõustus varasem lahend, mille kohaselt tühistas Kredex Krediidikindlustus 2014. aastal Windoori kindlustuslepingu õiguspäraselt ja põhjendatult ning Kredexil puudub seoses Windoori Kasahstani tehingutega kohustus kindlustushüvitist maksta.

Kredex teatas toona peale otsuse saamist, et Windoor sõlmis kindlustuslepingu, varjates teadlikult täiendavaid kõrvalkokkuleppeid Kasahstanis, mis tõi kaasa kindlustuslepingu tühistamise. Windoor ei informeerinud Kredex Krediidikindlustust investeerimislepingust, kuigi selline kohustus ettevõttel oli, seisab Kredexi teates.

Windoor sõlmis 2012. aastal 25 miljoni eurose lepingu, et valmistada Kasahstani välisministeeriumi tellimusel Astanasse rahvusvahelise äri- ja konverentsihoone klaas- ja alumiiniumkonstruktsioonid. Kuna Kasahstani riigiettevõte arveid ei tasunud, viis Windoor vaidluse Stockoholmi arbitraaži.

Riskide maandamiseks ning Swedbankilt ja Nordea pangalt toetuse saamiseks sõlmiski Windoor krediidikindlustuslepingu Kredexiga. Kredex tühistas lepingu, viidates, et Windoor on lepingu sõlminud pettuse teel. Windoori nõue Kredex Krediidikindlustuse vastu on 13,8 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles