Puerto Rico läks pankrotti

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsusvastane demonstratsioon 1. mail Puerto Rico pealinnas San Juanis.
Valitsusvastane demonstratsioon 1. mail Puerto Rico pealinnas San Juanis. Foto: ALVIN BAEZ/REUTERS/Scanpix

Ameerika Ühendriikidele kuuluv Puerto Rico teatas eile oma võla restruktureerimisest, mis võib olla kõigi aegade suurim USA munitsipaalvõlakirjade maksejõuetus, vahendab Reuters.

Pankrot ei pruugi muuta kohe sealsete inimeste igapäevaelu, neist 45 protsenti elab vaesuses, kuid see võib endaga kaasa tuua pensionikärpeid ja töötajate vähenevaid sissetulekuid ning kehva sotsiaalhooldust tulevikus.

Kuigi Puerto Rico kuulub Ameerika Ühendriikidele, nimetatakse seda vabaks assotsieerunud riigiks. Saare majandus on languses juba kümme aastat järjest, töötuse määr on 11,0 protsenti ning rahvastik on viimase kümnendi jooksul langenud kümme protsenti.

Restruktureerimine puudutab 70 miljardi dollari väärtuses võlakirju ja ilmselt ka Puerto Rico hiiglaslik pensionivõlg, mis ulatub 49 miljardi dollarini.

Kokku on 3,4 miljoni elanikuga Puerto Rico võlakoormus on hinnanguliselt 123 miljardit dollarit, sisemajanduse kogutoodang on 103 miljardit dollarit.

Senine Ameerika Ühendriikide avaliku sektori suurim pankrot oli autolinnas Detroitis 2013. aastal, mil restruktureeriti võlakirju mahus 18 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles