Eesti Pank: rahatähed pole paberist

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kroonid.
Eesti kroonid. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Purustatud pangatähtede puhul ei ole tegemist paberpuruga, selgitas keskpank Vigala vallavanemale, kes oli nördinud, et käibelt kadunud Eesti kroonid ladestatakse prügimäele selle asemel, et need ümber töödelda.


«Pangatähed valmistatakse puuvillast, mida värvitakse ning lisaks sisaldab pangatäht ka muid materjale,» märkis Viljar Rääsk Eesti Panga avalike suhete büroost.

Purustatud pangatähtede käitlemise teenust osutab Eesti Pangale Ragn-Sells AS. «Ettevõttega sõlmitud lepingu kohaselt on purustatud pangatähtede käitlus korraldatud kõiki keskkonnanõudeid ja vajalikke lubasid arvestades,» kinnitas Rääsk.

«Purustatud pangatähed viiakse Eesti Pangast segaolmejäätmete pressautoga Tallinna Prügilasse. Ladestamine prügilas on korraldatud vastavalt kehtivatele nõuetele. Prügilas tihendatakse jäätmemass kompaktoriga ja ladestusala täitumisel kaetakse veekindla kattega. Nõuetekohases prügilas toimub nõrgvee kogumine ja puhastamine ning prügilagaasi kogumine. Peale sulgemist monitooritakse keskkonnaseisu 30 aastat.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles