Ettevõte plaanib hakata põlevkivituhast plastikut tootma (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivituhk
Põlevkivituhk Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Eesti ettevõte Ati Profiil OÜ plaanib hakata põlevkivituhast plasti tootma ja loodab koostöös Skandinaavia keemiakontserni Borealis AB-ga katta kogu Euroopa vajaduse plastgraanulite järele.

Konkreetsematest kokkulepetest saab rääkida peale seda, kui projekti tehniline tõlge jõuab Borealiseni ning nende labor kinnitab omalt poolt testid, ütles Ati Profiil OÜ juhatuse liige Ivar Viira BNSile. Peale seda võib tema sõnul hakata rääkima vähemalt 10 000-tonnise tootmisvõimsusega tehase rajamisest Ida-Virumaale.

Tema sõnul oleks võimalik toota aastas 500 000 tonni graanuleid, mis katab ära kogu Euroopa nõudluse toote järgi, mille analoogides kasutatakse hetkel põletatud põlevkivi tuha asemel kriiti ja talki. Tehnoloogia selleks on Viira sõnul olemas, kuid küsimus on turunduses.

«Oleme endale prioriteediks seadnud, et vähemalt üleeuroopalise müügivõrguga ettevõte peab meile partneriks olema,» sõnas ta.

Esmase 10 000-tonnise tootmisvõimsusega tehase käivitamine läheb tema hinnangul maksma 2-2,5 miljonit eurot. Maksimaalse 500 000 tonnise võimekuse arendamine aga maksaks 100 miljonit eurot, mille tõttu otsitaksegi strateegilisi partnereid rahvusvaheliste kontsernide hulgast.

Põletatud tuhast graanuleid kasutatakse plastitööstuses kahel otstarbel. See töötab armatuurina ehk annab tugevusomadusi juurde materjalile ja samal ajal langetab täiteainena toote omahinda.

«Kui ostate poest grillribi, siis karp, millesse ribi pakendatud on sisaldab analoogset kriidiga plastgraanulit 20-25 protsenti. Samuti kui te istute oma autosse, siis võib teie ees olev armatuurlaud sisaldada tulevikus 20-25 protsenti põletatud põlevkivi tuhka,» ütles Viira.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles