Austria tahab säutsumise ja googeldamise maksustada

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google
Google Foto: SCANPIX

Austria otsib viise, kuidas digitaalsete teenuste pakkujaid nagu Twitter, Google ja Facebook maksustada. Ettevõtete teenuste kasutamist on kavas käsitleda vahetuskaubana, mille eest võib küsida käibemaksu.  

Otsingud, postitamine, säutsumine on tasuta, kuniks inimene on nõus oma andmete töötlemisega. See võimaldab aga algoritmidel näidata reklaame just kõige tõenäolisematele ostjatele, vahendab Bloomberg.

Austria plaani kohaselt võiks  taolist kokkulepet, kus inimene vahetab oma andmed mingi veebiteenuse vastu, käsitleda vahetuskaubana ning seda võiks käibemaksuga maksustada.

«Nende andmete abil teenivad ettevõtted tohutut tulu,» rääkis Austria Sotsiaaldemokraatide juh Andreas Schieder.

Kavas on maksustada ka ettevõtteid, mis ei tegutse küll Austrias, aga mille teenuseid austerlased internetivahendusel kasutavad. «Meil on vaja uut lähenemist, et tagada maksude maksmine, kui ettevõtted teeneivad müügitulu ja kasumit,» arvas Schieder.

Internetis tegutsevatelt ettevõtetelt suurema maksutulu saamine on üks osa Austria maksureformist. Schiederi sõnul jätavad ettevõtted  erinevate seaduseaukude tõttu aastas tasumata umbes 1,5 miljardit eurot makse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles