Ihaldusväärsed domeeninimed põhjustavad võidujooksu

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ligi pooled Eesti kaheksakümnest tuhandest domeenist kustutatakse 6. aprillil, kuna need on jäetud ümber registreerimata. Vabanevatele veebinimedele on oodata võidujooksu.



Eesti suurima veebilehtede registripidaja Zone Media kodulehelt leiab pika rea veebilehtede aadresse, mis lähevad tõenäoliselt aprilli alguses kustutamisele. Nende seas on hulganisti «pri.ee» lõpuga eraisikute lehti, kuid ka domeeninimesid, mis võiksid olla ihaldusväärsed ettevõtetele.

Näiteks vabanevad sellised domeenid nagu uudised24.ee, itpood.ee, e-uudised.ee, post24.ee jne. Sellised domeenid pakuvad paljudele huvi, mistõttu on Zone Media kaudu eelregistreeritud juba üle 700 vabaneva domeeninime.

«Huvi on küllaltki suur,» kinnitas Zone Media arendusjuht Ardi Jürgens. «Usun, et jõuame aprilliks tuhande taotluse piirimaile.» Ta prognoosis, et oodata on lausa võidujooksu. Nimelt ei anna eelregistreerimine garantiid, et soovitud domeen endale ka saadakse.

«Samamoodi nagu domeenide registreerimise puhul muidu, on selle omanikuks saamise eelduseks, et jõuad konkureerivast registreerijast ette,» rääkis Jürgens.

Raha kantakse tagasi

Ühele domeeninimele võetakse ühe registripidaja juures vastu üks eeltaotlus, mis esitati kõige enne. Kui domeen 6. aprillil vabaneb, pole inimesel enam midagi muud tarvis teha, kui pöidlad pihus oodata ja loota, et tema registripidaja on kiirem kui konkureeriv registripidaja, kelle juures on eeltaotletud sama domeeninime.

«Kui inimene hakkaks taotlust täitma alles siis, kui domeenid vabanevad, peaks ta kõigepealt vormistama dokumendid, end autentima ja maksma, mis võib aega võta tunni või isegi mõne päeva,» seletas Jürgens, miks lastakse aegavõtvad protseduurid teha ära enne kella kukkumist.

Kui taotleja jääb soovitud domeenist siiski ilma, kantakse makstud raha tagasi kasutaja krediiti, kust ta saab selle soovi korral uuesti pangakontole.

Jürgens ei soovinud avaldada, missugustele domeeninimedele on tung kõige suurem. «Raske öelda, sest vältimaks huvide konflikti, võtame igale potentsiaalselt vabanevale domeenile vastu ainult ühe taotluse,» lausus ta. «Kui ma need nimed ütleksin, siis võiksin sellega kahandada taotleja võimalusi.»

Veel saab päästa

Kui aga inimene avastab, et tema domeen on likvideerimisel, siis praegu on võimalus see veel päästa. «Neid (viimasel hetkel ümber registreerijaid – toim) on senimaani olnud suhteliselt vähe. Vaid üksikud taotlused,» ütles Jürgens. «Usun, et neid saab olema 38 000st ligi mõnisada.»

Nimelt oli enne domeenireformi registreeritud Eestis umbes 80 000 domeeninime, kuid praeguse seisuga lähevad kustutamisele peaaegu pooled neist ehk 38 000.

Reformi eesmärk on puhastada domeeniregistrit ja vabastada atraktiivsed domeeninimed, mida keegi tegelikult ei kasuta.

Õ- või ä-tähega veebilehti veel registreerida ei saa, kuna domeenireformi eestvedaja, Eesti Interneti SA lubab täpitähti domeeninimedesse alles 13. juuni paiku.

Kusjuures enne tavainimesi saavad n-ö päikesetõusuperioodil jaole kaubamärkide ja ärinimede omanikud, et oma nimesid eelregistreerimisega kaitsta.

Teine suurem registripidaja Elion Ettevõtted veel eelregistreerimisega ei tegele. «Praegu arutame, kas pakume eelregistreerimist. Otsustame ilmselt järgmisel nädalal,» rääkis ettevõttes domeeniteenustega tegelev Artur Puiste. «Vaatame, kui suur on huvi. Kui see on suur, siis usun, et hakkame seda pakkuma.»

Domeenid
•    Domeen on veebilehe nimetus veebilehitseja aadressiribal. Näiteks www.postimees.ee.
•    Registripidaja on Eesti Interneti SA poolt volitatud ettevõte või asutus, kes pakub domeeni registreerijatele registreerimisteenuseid.
•    Domeeninimede registreerimisel kasutatakse põhimõtet kes ees, see mees.
•    Kui domeeninimesid üritavad registreerida isikud, kes ei pruugi olla vastava domeeni suhtes heauskselt õigustatud ehk käib domeeninimede kaaperdamine, tegeleb sellega Eesti Interneti SA juurde moodustatud domeenivaidluste komisjon.
Allikas: Eesti Interneti SA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles