Üllatavalt paljudel eakatel on maksehäired

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudel vanemaealistel on maksehäired.
Paljudel vanemaealistel on maksehäired. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Mehed on suuremad võlglased kui naised ja üllatavalt paljudel vanemaealistel on maksehäired, selgub Julianus Inkasso maksehäirete ülevaatest.

Aprilli seisuga on keskmine maksehäirete suurus ühe isiku kohta 1600 eurot, sealjuures on 45% võlglastel rohkem kui  üks aktiivne maksehäire.

2017. aasta aprilli seisuga on teada vähemalt 145 593 aktiivse maksehäire olemasolu Eesti eraisikutel. (siia hulka ei ole arvestatud parkimistrahve ja prügiveo arveid, mis ei näita otseselt maksevõimet). Seejuures on unikaalsete võlglaste arv üksnes 75 199.

Kuni 25 aastastest võlglastest on 80%-l üksnes üks maksehäire, erinevalt vanuses 26-45 aastastest, kelle seas on rohkem kui pooltel rohkem kui üks maksehäire.

Samuti on märgata, et kuni 25 aastaste seas ühe maksehäire suurus on oluliselt väiksem kui vanemates gruppides. Üllatav on vanemate kui 55 aastaste isikute maksehäirete suur hulk. Vähemalt üks maksehäire on 6474 selles vanusegrupis inimesel. Kokku on selles vanuses inimestel maksehäireid 9851 inimesel.

Võlglaste seas on meeste ja naiste jaotus 2/3 vs 1/3 ehk meeste puhul on suurem tõenäoses võlgade tekkimisel.  Meeste ja naiste osakaal rahvastikus on 53% vs 47% naiste kasuks ning turu keskmisena on krediidi taotlemisel meeste ja naiste osakaal sarnane rahvastiku osakaaludele.

Foto: Julianus Inkasso

Kuna tööturg on kõigi aegade tipus, siis maksehäirete peamine põhjus pole mitte äralangenud sissetulekud nagu 2009. aastal, vaid isikust endast tulenevad põhjused, mis veelgi raskendab võlgnevuste lahendamist.

Hoidmaks krediidikahjusid kontrolli all, tuleks vältida lepingute sõlmimist isikutega, kellel on juba maksehäireid. Viimase 2 aasta jooksul on kasvanud märgatavalt nende krediiditaotlejate arv, kellel on juba maksehäired.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles