BP Kremli-diil andis tagasilöögi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BP juht Bob Dudley.
BP juht Bob Dudley. Foto: FABRICE COFFRINI/AFP

BP juhi Bob Dudley Vene needus jätkub - kava koos Rosneftiga Arktikas naftat otsida pidi firma pärast Mehhiko lahe fiaskot uutesse kõrgustesse tõstma, kuid hoolikalt ettevalmistatud allianss Kremliga (Rosnefti 75-protsendilise omanikuga) on rööbastelt maas.


Nimelt hakkasid protestima oligarhid, kelle käes on pool BP teisest Vene ettevõtmisest nimega TNK-BP. Vahekohus otsustas neljapäeval, et BP-Rosnefti liit jääb jätkuvalt külmutatud olekusse, mis aga teeb elu Dudley jaoks raskeks.

BP-Rosnefti ühised seiklused pidid saama tsementeeritud aktsiavahetusega. Kumbki pidi omandama teisest 7,8 miljardi dollarilise tüki. Üritades päästa mis päästa annab, kavatseb BP paluda rahvusvahelisi vahekohtunikke, et nad lubaksid aktsiavahetuse ikkagi ära teha.

BP aktsionärid võivad aga õigusega küsida: mis kasu peaks meile pakkuma aktsiavahetus, mille taga pole toimivat naftauuringute ega -puurimiste allianssi?

Rosnefti aktsiahindade käsi on pärast liidu avalikustamist paremini käinud kui BP oma. Vene pool võiks õigusega soovida suuremat osa BPst kui algselt pakutud 5 protsenti. Barclays Capital pakub, et kõne alla võiks tulla 6,2 protsenti.

Kui Dudley aktsiavahetusele heakskiitu ei saa, on ta Vene strateegia sassis.

Rosnefti-diil ei oleks nagunii enne kümmet aastat kasumit tooma hakanud, nii et kui kaup katki jääb, et tohiks hoop BP aktsiahindadele eriti suur olla. Kuid BP ja ta juhi reputatsioon oleksid rikutud.

Ja mis kõige tähtsam: suure küsimärgi all on nüüd ka TNK-BP tulevik, mis aga katab 20 protsenti BP praegustest naftavarudest.

Et vältida korvamatuid kahjustusi, peab Dudley nüüd Mihhail Fridmani ja tema kaasoligarhidega jutu peale saama.

Copyright The Financial Times Limited 2011.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles