ÜRO pani Eesti e-residentsuse programmile õla alla (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Korjus
Kaspar Korjus Foto: Liis Treimann

Maailmas seni veel unikaalne Eesti e-residentsuse programm sai olulise toe oma idee levitamiseks kõikjal maailmas – koos ÜRO, Alibaba, Google’i ja kümnete teiste partneritega lükati käima programm ettevõtluse levitamiseks eelkõige just arenguriikide elanikele.

Programm kannab nime «e-Trade For All» ning e-residentsuse programmi kõrval on selle asutajaliikmeteks ÜRO Kaubandus- ja Arengukonverents (UNCTAD), aga aga WTO, Maailmapank, Google, Paypal ja paljud teised. UNCTADi nõustab samuti maailma ühe suurima online-ärikeskkonna Alibaba Group juht Jack Ma.

Praegu Šveitsis viibiv e-residentsuse programmi juht Kaspar Korjus oli uuest koostööst rääkides tagasihoidlik, ent optimistlik.

«Täna loob Eesti e-residentsusega midagi sellist, mida maailmas varem pole olnud, seepärast ei tea me ka ise kõiki võimalusi. Kuid kui me ei proovi, siis me ei saa neist ka kunagi teada. Aga näeme juba täna, et tänu ÜRO toetusele on võimalik leida uusi partnereid e-residentsuse idee levitamiseks, kaasata kõrgel tasemel asjatundjaid meie ideede arendamiseks, loodetavasti innustab see koostöö ka rohkem arendajaid e-residentsusega sobivaid äppe ja lahendusi looma,» ütles Kaspar Korjus Postimehele.

Oma huvi uues programmis koostöö tegemisest on kahtlematult ka ÜRO-l endal. «Me saame aidata leida lahendusi keerulistele probleemidele arengumaades. Andes inimestele võimaluse kergemini online-äri teha, anname neile võimaluse ennast aidata,» selgitas Korjus.

ÜRO ja eestlaste koostöös väljatöötatud programm e-Trade For All annab arenguriikide elanikele võimaluse kandideerida Eesti e-residendiks ning positiivse vastuse korral alustada äritegevust oma praeguses kodupiirkonnas. Näiteks toetab programm naiste ettevõtlikkust Delhis, kus naisettevõtjad saavad taotleda Eesti e-residentsust ning alustada online-ettevõtlusega Indias.

Korjuse sõnul on Eestil ainulaadne võimalus näidata maailmas teed online-äride kiirel loomisel ja teenindamisel.

Eesti on esimene riik maailmas, mis pakub e-residentsust – piiriülest digitaalset identiteeti on võimalik taotleda igaühel, kel on soov luua ja juhtida asukohast sõltumatut ettevõtet interneti kaudu. E-residentsus pakub võimalust kasutada Eesti e-teenuseid. Probleemiks on samas üha karmistuvad rahapesunõuded, mis muudavad pankasid ettevõtluskontode avamisel üha konservatiivsemaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles