Aju vanus võib saada varajase surma osas määravaks

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aju
Aju Foto: Caro / Klaus Westermann/Scanpix

Tulevikus on võib-olla arstidel võimalik oma patsiente varajase surma riski eest hoiatada. Seda saab teha nimelt aju analüüside põhjal.

Londoni Imperial College’i teadlaste uuring nimelt näitas, et inimestel, kelle aju vajus on tegelikust vanusest kõrgem, on suurem risk varajaseks surmaks. Lisaks sellele on nad vanemas eas ilmselt halvema füüsilise- ja vaimse tervisega, vahendab The Guardian.

Kombineerides omavahel algoritme ja MRI-skanneeringuid, lõid neuroteadlased viisi, millega teha kindlaks inimese aju vanus. Seejärel testisid nad seda vanemate inimeste peal.

Tulemused näitasid, et mida suurem on vahe inimese tegeliku vanuse ja aju vanuse vahel, seda suurem on risk, et inimene sureb enne 80ndat eluaastat. Neil, kelle aju vanus oli tegelikust vanusest kõrgem, oli ka halvem füüsiline tervis – aeglasem kõndimiskiirus, väiksem kopsumaht jne. 

Uuringu teinud teadlaste sõnul oleks arstidel välja töötatud tehnikast igapäevatöös väga palju kasu, kuid hetkel on selle kasutamine kõigi patsientide peal veel liiga kulukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles