Harju Elektri müügitulu kasvas 49 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter. Pilt on illustreeriv.
Elekter. Pilt on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Harju Elekter Groupi esimese kvartali müügitulu kasvas 49 protsenti 17,5 miljoni euroni, PKC aktsiate müügi tõttu oli esimese kvartali puhaskasum 25,4 miljonit eurot.

Harju Elekter kontserni 2017. aasta esimene kvartal oli edukas. Aasta lõpus sõlmitud suuremahulised lepingud ja müügitellimused kasvatasid müügitulusid ja ärikasumit ning PKC Grupp Oyj aktsionäridele tehtud ülevõtmispakkumise realiseerumisega teeniti aktsiate müügist ühekordset finantstulu summas 24,8 miljonit eurot, teatas ettevõte börsile.

Aruandekvartali konsolideeritud ärikasum oli 668 000 eurot ja ärikasum enne kulumit 1,1 miljonit eurot. Aruandeperioodi konsolideeritud puhaskasum oli 25,4 miljonit eurot, millest emaettevõtte omanike osa moodustas 25,4 miljonit eurot.

Suure puhaskasumi põhjuseks oli Motherson Sumi Systems Limited poolt PKC Group Oyj aktsiate ülevõtmine hinnaga 23,55 eurot aktsia kohta. AS Harju Elekter omanduses oli 1 094 641 PKC Group Oyj aktsiat. Aktsiate müügist saadi finantstulu 24,8  miljoniteurot.

Puhaskasum aktsia kohta oli esimeses kvartalis 1,43 eurot. Aktsia hind tõusis esimeses kvartali jooksul 32,5 protsenti 2,83 eurolt 3,75 euroni.

Ettevõtte müügituludest 92 protsenti saadi tootmise segmendist ning kinnisvara ja muud tegevusalad andsid kokku 8 protsenti konsolideeritud müügimahust. Elektriseadmete müük andis enam kui 95 protsenti tootmise segmendi müügitulust, see kasvas aastaga 56 protsenti ehk 5,5 miljonit eurot.

Kontserni suurim turg Soome on kasvanud aastaga 57 protsenti ehk 4,2 miljonit eurot. Esimeses kvartalis müüdi 67 protsenti kontserni toodetest ja teenustest Soome turule. Kasvu põhjuseks on 2016. aasta lõpus sõlmitud lepingud Soome võrguettevõtetega, mille tellimused algasid juba esimeses kvartalis.

Jätkus kontserni ja AS-i Harju Elekter Elektrotehnika töö müügimahtude kasvatamiseks Rootsi turul, mille tulemusena on müük Rootsi turule kasvas aastaga viiendiku võrra 1 miljoni euroni. Müük Eesti turule kasvas 28,7 protsenti 4 miljoni euroni.

Kontserni äritegevuse kulud kasvasid esimeses kvartalis 48,1 protsenti ehk 5,5 miljonit eurot. Kulude kasv on tingitud peamiselt metallihinna tõusust maailmaturul ning samuti on tõusnud kontserni Eesti ettevõtete tootmistöötajate töötasud.

2017. aasta esimeses kvartalis töötas kontsernis keskmiselt 490 inimest, mis oli keskmiselt 37 töötajat enam kui võrreldaval perioodil. Palkade ja tasudena välja maksti välja 2,6 miljonit eurot, mida oli 10,2 protsenti enam kui võrreldaval perioodil. Töötasude kasv on tingitud uute töötajate palkamisest seoses tootmismahtude olulise kasvuga. Keskmine töötasu kuus oli 1780 eurot.

Kontsern investeeris kolme kuuga põhivarasse kokku 1,7 miljonit eurot. Investeeringu-te kasv on seotud Allika Tööstuspargis käimasolevate arendustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles