Duumaliige peab ELi samme gaasisektoris õigustatuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõhumõõdik gaasitorul.
Rõhumõõdik gaasitorul. Foto: SCANPIX

Venemaa riigiduuma liige Ilja Ponomarjov peab õigustatuks Euroopa Liidu samme gaasitarnevõrkude eraldamiseks energiaressursside müüjatest.

«See on pigem ELi poolt kaitsemeede, et kirgi jahutada ja lõpetada sõjad selles valdkonnas. Sellest vaatenurgast pean ma seda küllaltki läbimõeldud otsuseks. See on muidugi agressiivne ja Venemaa suhtes ebasõbralik, kuid Venemaa ei peaks antud juhul «peeglit kiruma, kui lõust on viltu». See samm on Euroopa Liidu poolt teatud mõttes enesekaitse,» ütles Õiglase Venemaa partei juhtkonda kuuluv Ponomarjov BNSile.

Tema sõnul sobitub see ELi samm igati rahvusvahelise õiguse raamidesse. «Suveräänsetel riikidel on õigus selliseid otsuseid teha, kui vaid hinna küsimus oleks õiglane, turumajanduslik. Arvan, et EL ei riski millegagi, sest Venemaal ei ole pääsu, tal tuleb ju kellelegi gaasi müüa. Kui oleks gaasidefitsiit, oleks olukord teine, kuid praegu ei ole mingit defitsiiti,» selgitas Ponomarjov, kes on ka Venemaa innovatiivse arengu instituudi hoolekogu esimees.

Ponomarjov ütles samuti, et «Balti riikide plaanid ehitada vedelgaasiterminale ei ole ajendatud mitte majandusest, vaid poliitikast, ent tarnijate mitmekesistamine lubab tulevikus Eestil, Lätil ja Leedul dikteerida oma tingimusi müüjatele».

«Majandusliku rentaabluse seisukohast ei ole gaasi tarnimine torusid pidi millegagi võrreldav, praegusel hetkel ei ole odavamat moodust olemas. Kuid ma saan Balti riikidest väga hästi aru, sest Venemaa on korduvalt maailmale näidanud, et ta näeb gaasitarnetes poliitilise surve avaldamise instrumenti. Ma pean seda meie poolt suureks veaks, seda poleks tohtinud teha. Me püüame seda valdkonda üsna agressiivselt monopoliseerida ning arusaadavalt tekitab see kartusi,» märkis duumasaadik.

«Alati on vaja omada kaht tarnijat. Gaasitarnete mitmekesistamine lubab lõpuks dikteerida müüjatele tingimusi. Kuid majanduslikult jääb vedelgaasi hind alati kõrgemaks,» lisas Ponomarjov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles