Trump norib seekord kaubandustüli Kanadaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trump naeratab Kanada peaministri Justin Trudeau poole.
Trump naeratab Kanada peaministri Justin Trudeau poole. Foto: Andrew Harnik/AP

Kanada vastab jõuliselt USA presidendile Donald Trumpile, ütles teisipäeval peaminister Justin Trudeau vastuseks Ühendriikide otsusele kehtestada uued maksud Kanada okaspuidule ja lubadusele sihikule võtta ka Kanada piim.

«Ma olen viisakas, aga ma olen ka väga jõuline Kanada huvide kaitsmisel,» lausus Trudeau usutluses rahvusringhäälingule CTV.

Olles võtnud esmaspäeval sihikule Kanada puidu, ähvardas USA president vastata hinnapoliitikale, mis tema sõnul on tõrjunud paljud Ühendriikide piimatalunikud välja Kanada turult.

«Me kavatseme lugupidavalt, kuid jõuliselt juhtida USA tähelepanu ... meie majanduste lõimumise ulatusele,» ütles Trudeau vastuseks.

Okaspuidukaubandus on pikka aega tekitanud pingeid kahe riigi vahel ja nende eskaleerumist oli oodata pärast seda kui 2015. aastal aegus lepe, mis piiras Kanada osa Ühendriikide turul.

Kuid Trumpi karm liin näib olevat Kanadat üllatanud.

«Me teeme konstruktiivset koostööd, et leida lahendust neile kaubandusvaidlustele,» lausus Trudeau Trumpi retoorikat mahendades.

Trudeau sõnul on piiriülesed vaidlused piimatoodete ja saematerjali üle kestnud sestsaadik, kui tema isa oli peaminister, ehk 1968. aastast.

Trump lausus pühapäeval Valget Maja külastanud talunikele, et Kanada on olnud Ühendriikidega väga karm. « Kõik arvavad, et Kanada on kena, kuid nad on aastaid meie poliitikuid üle kavaldanud,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles