Wikipedia asutaja raputab maailma täiesti uut tüüpi meediaväljaandega

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jimmy Wales
Jimmy Wales Foto: Yui Mok/PA Wire/PA Images

Wikipedia asutaja Jimmy Wales loob uut üleilmset uudisteportaali Wikitribune, mis ühendab endas nii professionaalsete ajakirjanike kui vabatahtlike panuse ning mida toidab reklaami  asemel ühisrahastus.

Portaali eesmärgiks on pakkuda reklaamivabalt ja tasuta «faktilisi ja neutraalseid» artikleid ning lahendada seeläbi üleilmset libauudiste probleemi. Kogu raha peaks tulema toetajate annetustest, kirjutab BBC.

Palka hakkab saama praegu otsitava autorite meeskonna põhituumik, nende rolliks võib jääda ka vabatahtlike toodetud materjali ülevaatamine, toimetamine ja avaldamine.

BBC-l õnnestus näha uue uudistekeskkonna prooviversiooni, kus ilutsuses hüüdlause «Uudised on katki ja meie suudame neid parandada».

Jimmy Walesi sõnul usub ta, et reklaamipõhine ja seega klikijanuline uudistetootmine on oma aja ära elanud.

Mida rohkem kuupõhiseid toetajaid portaalil olema saab, seda rohkem hakkab toimetuses töötama ka inimesi. Alguses on neid igal juhul 10–20 ringis.

Toimetust plaanib vähemalt aasta juhtida Wales ise. Ettevõtmise nõustajatena nimetas ta Silicon Valley riskiinvestorit Guy Kawasakit, ajakirjandusõppejõudu Jeff Jarvist, USA õigusprofessorit Larry Lessigit ja modelli Lily Cole’i.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles