Vooglaid: põllumajanduses toob edu süsteemne mõtlemine

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Vooglaid.
Ülo Vooglaid. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Sotsioloog Ülo Vooglaid rääkis talunike ees esinedes, et põllumajanduses toob edu süsteemne mõtlemine ja seda on meie paremad talud tema sõnul ka tõestanud.


«Töörõõmu saab põllumajanduses igaüks, saagirõõmu vaid see, kes oskab süsteemselt mõtelda,» ütles Vooglaid. Ta lisas, et okupatsioonivõim juuris taluperemehed välja just nende mõtlemisviisi pärast.

Taluniku mõtlemine peab olema hooliv ja looduskeskne, muidu ei tule midagi välja, lisas teadlane. Edukatel taludel on enamasti terviklik tootmine toorainest lõpptoodanguni välja ja see tagabki edu.

Vooglaiu sõnul tuleks kohalike põllumeeste abistamiseks seada sisse rangem kontroll toiduainete impordi üle ning rajada toiduühistute ja rahvapankade võrk.

Teiseks tuleks taastada ühistulise tegevuse alused. See aitaks välistada olukorda, kus põllumehelt röövitakse ta kaup ära sentide eest.

Kuna väga hea taluperemees või -naine ei pruugi olla hea müügiiinimene, tuleks Vooglaiu sõnul rajada riiklik kokkuostuvõrk ja toetada põllumajandussaaduste eksporti. Riigi asi peaks olema ka kõikjal riigis tootmiseks vajaliku taristu loomine.

Hea oleks, kui Eestis oleks rahvuslikul kapitalil põhinev kaubakett, mis võtaks kohalikelt tootjatelt ka väiksemaid koguseid müüki..

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles