FT pakub: Portugal ühinegu Brasiiliaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Euroopa Liidule on Portugal tülinaks: poliitiline patiseis, ülim tõrksus kasinuse suhtes ning krooniliselt nõder majandus – SKT tammub paigal juba kümme aastat.


Sellisena on Portugal väga raske läbirääkimispartner. Aga lähenegem asjale loovalt - Portugali võiks annekteerida sama keelt kõnelev Brasiilia.

Brasiilia plussid: kümnend 4-protsendilist aasta keskmist sisemajanduse kogutoodangu kasvu, viimastel aastatel veel kõvasti kõrgemat.

Portugal oleks suur provints, kuid kaugel sellest, et domineerida – 5 protsenti rahvaarvust ja 10 protsenti SKTst. Loomulikult oleks endisel kolonisaatoril kaotatud staatust raske alla neelata.

Samas aga oleks kunagisel koloonial üht-teist pakkuda, isegi rohkemat, kui märgatavalt madalamad laenuvõtmiskulud ning proportsionaalselt palju pisemad eelarve- ja jooksevkonto puudujäägid.

Brasiilia on ju BRICi maa, BRIC aga maailma tõusev võimukeskus - kindlasti kenam kodu kui vana väsinud EL.

Copyright The Financial Times Limited 2011.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles