Putini mure: miks Venemaale ei investeerita (3)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipp
Vene lipp Foto: SCANPIX

Kuigi riigi majandus kasvab vaikselt, on investeeringute kasv Venemaal 2017. aastal olnud kehvavõitu.

Investeeringute suurusest annab hästi aimu lõpetatud ehitiste arv, see langes aga märtsis neljandat kuud järjest. Tagasilöök investeeringute vallas on teravas vastuolus keskpanga kinnitustega, et pikaajaline investeeringute paus on lõpuks läbi saanud, vahendab Bloomberg.

«Investeerimist mõjutavad lisaks vähenevale ebakindlusele ka hulk teisi tegureid,» märkis Venemaa reitinguagenturi ACRA  analüütik Dmitri Kulikov.

Nende hulka kuuluvad näiteks kõrge tajutud risk ja kriisi algusega võrreldes väga nõrk rubla. Maailma majandusfoorumi hinnangul jäi omandiõiguste kaitsmise osas Venemaa 138 riigi seas viimase 20 sekka.

Kuna investeeringutega on lood kehvad, nõudis ka president Vladimir Putin eelmisel nädalal lisameetmeid, et investeeringuid julgustada. Peaminister  Dmitri Medvedev kinnitas, et valitsus arutab maksuerisusi investeerivatele ettevõtetele.

Majandusministeerium on teinud ettepaneku toetada pikaajalisi laene. Investeeringuid pärsib ootus, et intressimäärad langevad, segadust lisab ka ebakindlus maksumuudatustes. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles