Sihtasutuse VEB nõukogu algatas asutuse likvideerimise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kroonid.
Kroonid. Foto: Toomas Huik

VEB Fondi sertifikaatide registri pidamisega tegelenud sihtasutuse VEB nõukogu otsustas neljapäeval lõpetada sihtasutuse ja alustada likvideerimismenetlust.


Likvideerimisteade avaldatakse Ametlikes Teadaannetes. Võlausaldajatel on võimalik oma nõuded esitada kahe kuu jooksul arvates likvideerimisteate avaldamisest, teatas sihtasutuse juhatuse liige Rein Järvelill.

Sihtasutus VEB loodi 12 aastat tagasi ja selle ülesandeks on olnud VEB Fondi sertifikaatide registri pidamine. Sihtasutuse kolmeliikmelisest nõukogust kaks on nimetatud Eesti Panga presidendi ja üks liige rahandusministri poolt. Alates juulist 2010 on sihtasutuse juhatuse liige Järvelill, nõukogu liikmeteks on Kadi Kapral, Veiko-Joel Kokk ja Silvi Uljas.

Sihtasutusel puudub vara ja majandustegevus ning viimase kuue aasta jooksul esitatud majandusaasta aruannetes on sihtasutuse juhatus märkinud, et sihtasutus tuleks lõpetada, kuna registripidamise funktsiooni täitmiseks ei ole otstarbekas tegutseda juriidilise isikuna.

Riigikohus jättis veebruari alguses menetlusse võtmata valitsuse, Sihtasutuse VEB ja Eesti Panga kassatsioonkaebused Tallinna ringkonnakohtu otsuse peale, millega kohustati riiki lahendama VEB Fondi sertifikaatide hüvitamise küsimus. Kohtu otsuse järgi on valitsusel selleks aega üheksa kuud.

Kohtuotsuse täitmisega tegeleva rahandusministeeriumi hinnangul tuleb muude lahenduste kõrval kaaluda VEB Fondi sertifikaatide rahalist hüvitamist. Kohtuvaidlus riigilt sertifikaatide eest reaalset rahalist hüvitist nõudvate ettevõtete ja riigi vahel on kestnud aastaid.

"Kokkuleppel justiitsministeeriumiga hakkab rahandusministeerium otsuse täitmisega tegelema. Selle täitmiseks on aega üheksa kuud ja soovime kaasata ka Eesti Panga. Kohtuotsusest tulenevalt tuleb kaaluda ka sertifikaatidega tagatud nõuete rahalist hüvitamist," kommenteeris märtsi algul BNS-ile rahandusministeeriumi pressiesindaja.

Sihtasutuse VEB 2009. aasta aruande järgi oli VEB Fondi sertifikaatide arvestuslik väärtus 2009. aasta lõpul sertifikaatide väljastamispäeva Eesti Panga kursi järgi 210,3 miljonit Eesti krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles