Maksuekspert: valitsuse uus pangamaks on elamine tuleviku arvelt (3)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasse Lehis.
Lasse Lehis. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liikme Lasse Lehise sõnul võib valitsus uue pankade tulumaksustamise süsteemiga rikkuda riigiõigust, kuna sisuliselt hakkab praegu valitsus juba ette kulutama järgmiste valitsuste maksutulusid. 

Valitsus otsustas pikalt räägitud pangalõivust loobuda ja tuli selle asemel täna hommikul välja hoopis uue süsteemiga. Selle alusel kehtestatakse finantsasutustele sisuliselt ettevõtte tulumaks ehk pangad peavad teenitud kasumi pealt kohe 14 protsenti tulumaksu tasuma. Hiljem, kui pank maksab ka dividende, võetakse juba tasutud tulumaksu arvesse. 

Maksueksperdi Lehise hinnangul on aga sel juhul tegemist laenu võtmisega tulevaste perioodide maksutulu arvel – panku sunnitakse maksma tulumaksu ette. «See tähendab, et siis kui pank dividende maksab, siis ta enam tulumaksu ei maksa, sest see on ette ära makstud. Ehk siis tänane valitsus tahab hakata kulutama järgmiste valitsuste maksutulusid,» märkis Lehis. 

See võib olla aga riigiõiguslikult küsitav, kuna niimoodi piiratakse kokkuvõttes demokraatiat ja valimisõigust – pärast järgmisi valimisi ametisse astuval riigikogul ja valitsusel on vähem võimalusi poliitikat muuta, sest eelmine koosseis on raha ette ära kulutanud, mis piirab eelarvete koostamise vabadust oluliselt, leidis maksuekspert.

«Samuti võib olla tegemist võrdse kohtlemise põhimõtte rikkumisega, kui üks tegevusala nagu finantssektor ja pealegi mitte kõik selle tegevusala ettevõtjad, peavad makse maksma teisiti,» rääkis Lehis. 

Automaks kaotati valijate häälte pärast

Küsimuse peale, et miks otsustas valitsus pikalt ette valmistatud autode registreerimistasust ehk automaksust loobuda, vastas Lehis, et kuna see oleks otseselt puudutanud paljusid inimesi, kardeti sellega lihtsalt valijate hääli kaotada. 

«Kaudsed maksud nagu panga, pakendi või limonaadimaks tõstavad küll tarbija jaoks hindu, aga tarbija ei maksa otse riigile ja seetõttu ei teki sellist pahameelt nagu automaksu puhul,» selgitas Lehis.

Teine asi on tema sõnul see, et automaksuga oleks raske olnud saavutada Euroopa Liidu õigusega kooskõla, kuna liit on tegelikult soovitanud registreerimismaksud üldse ära kaotada ja soovitab liikmesriikidele iga-aastast maksu.

Valitsus otsustas eile, et loobutakse autode registreerimistasust ehk automaksust ja pangalõivust. Viimase asemel tuli Sester täna hommikul välja plaaniga kehtestada krediidiasutustele 14 protsendiline dividendide avansiline tulumaks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles