Omadus, mis iseloomustab edukaid juhte

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia/ LightField Studios

Kui ekstravertidel võib olla lihtsam tööintervjuudel ja suurem šanss värbamisel, siis hoopis introverdid on need, kellest saavad tipptasemel juhid.

Hiljutisest uuringust selgub, et introvertidest juhid on tööturul hinnatumad, kirjutab Independent. Nimelt analüüsisid Chicagos asuva konsultatsioonifirma ghSmart teadlased kümne aasta jooksul 2000 juhi iseloomuomadusi ning jõudsid järeldusele, et suurem osa edukaid juhte olid pigem introvertidele omaste iseloomujoontega. See kummutab ühtlasi müüdi, nagu peaks hea juht olema karismaatiline ja silmapaistev ekstrovert.

«Kui loeme uudiseid või vaatame sotsiaalmeediavõrgustikke, näeme seal hoolitsetud välimuse ning enesekindla olekuga haritud ja edukaid inimesi. Küll aga mõtleme, et ei suudaks kunagi nendesuguseks saada. Tegelikult on tippjuhtidel erinevad elulood – kui Ameerikas on kuus miljonit juhti, siis vaid seitse protsenti neist käisid eliitkoolis, kümnendik pole ülikooligi lõpetanud, paljud on sisserännanud ning pärit erineva sissetulekuga peredest,» kirjutavad uuringu autorid.

Seega ei tasu lähtuda eduka inimese enesekindlast välimusest, vaid tema iseloom ja elulugu võib olla teistsugune, kui pildilt välja paistab.

Et seniste järeldusteni jõuda, hindasid teadlased nii juhtide käitumismalle, iseloomuomadusi kui ka töökäiku ja varasemaid kogemusi. Selle järgi töötasid nad välja neli olulist juhi tunnust. Need on:

  • Soovitud sihtrühmadeni jõudmine
  • Muutustega kohanemine
  • Usaldusväärsus ja pigem isegi etteaimatavus (ettarvamatuse asemel) ning tulemuslikkus
  • Kiirete otsuste tegemine vajaliku veendumusega

Rohkem kui pooltel osalenutel oli vähemalt üks neist tunnustest. «Enamik inimesi laseb end mõjutada karismaatilisest ja lihvitud etteastest, kuid tegelikkuses ongi ekstraverdid selles osas paremad intervjuudel ja esitlustel, juhtimisega see aga suuresti ei seostu ning sel puhul eelistatakse pigem tasakaalukaid ja usaldusväärseid introverte,» lisas projekti kaasautor Elena Lytkina Botelho.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles