Graafik: riigifirmad maksavad eelarvesse üle 40 miljoni mullusest enam dividende

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Sadama juht Valdo Kalm ja majandus- ja taristuminister Kadri Simson.
Tallinna Sadama juht Valdo Kalm ja majandus- ja taristuminister Kadri Simson. Foto: Mihkel Maripuu

Valitsus kinnitas riigi äriühingutelt 2017. aastal riigieelarvesse makstavate dividendide summaks 136 miljonit eurot, mis on võrreldes mullusega ligikaudu 42,6 miljonit eurot enam. Kokku laekub dividende 12 riigi äriühingult.

«Riik lähtub dividendide määramisel iga konkreetse ettevõtte majandustulemustest, eelkõige puhaskasumist, likviidsusest ja investeeringutest,» ütles rahandusminister Sven Sester. Ta lisas, et head majandustulemused võimaldavad planeeritust suuremat dividendijaotust kuuel ettevõttel.

«Samas on kolmel ettevõttel dividendijaotus planeeritust väiksem ja nii toetame pikemas perspektiivis riigi võimalusi oma ettevõtetelt kestlikult tulu saada.» Suurimad dividendide maksjad on AS Tallinna Sadam 48 miljoni euroga, Eesti Energia AS 47 ja AS Elering 20 miljoni euroga.

Järgnevad Lennuliiklusteeninduse AS (8,2 miljonit eurot), AS Eesti Loto (7 miljoni eurot), AS Eesti Teed (3,3 miljonit), AS Eesti Post (1,3 miljonit eurot). Veel maksavad dividende AS Eesti Loots, AS Vireen, AS Teede Tehnokeskus, AS Kredex Krediidikindlustus, AS Eesti Kaardikeskus.  

Riigil on tegutsevaid äriühinguid 31, millest 29-s on riik ainuomanik või otsustusõigusega. Äriühinguid on kuue ministeeriumi valitsemisalas.

Vaata juuresolevalt graafikult lähemalt, kui palju on erinevad riigifirmad viimase kolme aasta jooksul riigile dividende maksnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles