Palo ootab e-residentide ettevõtetelt peagi kümneid miljoneid makse

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo.
Urve Palo. Foto: PP

Ettevõtlusminister Urve Palo ütles täna välja riigi rahalised ootused e-residentsuse projektile lähiaastatel.

«Miks e-residentsus on meile oluline, sest esiteks annab see meile raha. Kui teha 100-eurone investeering e-residentsuse turundusse, siis toob see Eestile viis e-residenti. Neist viiest vähemalt üks loob Eesti ettevõtte ja kui see ettevõte on asutatud, siis maksab ta siin makse,» tõdes minister Palo täna riigikogus toimunud üritusel.

Minister ütles välja ka e-residentidele pandud maksuootuse lähiaastateks. «Eesmärk aastaks 2020 on, et meil 20 000 e-residentide ettevõtet, mis annaks meile aastas vähemalt 86 miljonit eurot lisatulu riigieelarvesse,» ütles Palo.

Lisaks rahalisele poolele ootab minister, et e-residentsus aitab hoida Eesti e-riigi mainet – et meil on midagi innovaatlilist ja ma tegeleme sellega.

E-residentsus isemajandavaks

Riigikogus toimus täna e-residentsusele pühendatud arutelu, millest võttis teiste seas osa ka Teenusmajanduse Koja juhatuse liige Ivar Veskioja.

Veskioja tegi kohtumisel näiteks ettepaneku muuta EAS-is e-residentsusega tegelev projektimeeskond isemajandavaks. «Asutus, mis suudab teenida raha, saab ka seda investeerida. Selleks, et teenida rohkem raha,» arvas Veskioja.

Ta tõi võrdluseks riigiettevõtted, mis ei küsi riigilt toetust, vaid maksavad sellele dividende.

Tema sõnul tulevad teised riigid e-residentsuse arendamisel meile järgi, kui Eesti otsustavalt ei tegutse ja mitmeid probleeme ei lahenda.

«Riigid konkureerivad ettevõtjate ja talentide pärast,» sõnas ta tänasel üritusel. Takistustena nägi ta ministeeriumite vahelist puudulikku koostööd ja eri ametiasutuste digitaalsete süsteemide ühildamatust. «Lähimaks väljakutseks on, kuidas kasutada Eesti eesistumist ära e-residentsuse edasiviimisel.»

Kui tänavu eraldab riik e-residentsuse programmile miljon eurot, siis järgneval kolmel aastal saab programm juurde kaheksa miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles